Hyppää pääsisältöön

Leonid Brežnev on kuollut

Neuvostoliitossa levisi tieto maan entisen johtajan kuolemasta jo lokakuun vallankumouksen juhlinnan aikana. Virallinen tieto Brežnevin kuolemasta annettiin vasta seuraavana päivänä 11.11.1982.

Tietolaatikko

Leonid Iljitš Brežnev 19.12.1906-10.11.1982

Insinööri (metallurgia)

Kommunistisen puolueen jäseneksi 1931. Korkeita virkoja mm. Moldaviassa, Kažakstanissa ja Ukrainassa.

II maailmansodassa ylennettiin kenraalimajuriksi. Oli mukana mm. Prahan vapauttamisessa.

Neuvostoliiton presidentti 1960-1964

Neuvostoliiton johtaja (1. sihteeri t. pääsihteeri) 1964-1982

Strategisten ohjusten vähentämiseen tähtäävä SALT I -sopimus Yhdysvaltojen kanssa solmittiin Brežnevin kaudella.

Leonid Iljitš Brežnev syntyi 19.12.1906 Dneprodzeržinskissa Ukrainassa.

Hän liittyi kommunistisen puolueen nuorisojärjestöön Komsomoliin 16-vuotiaana ja puolueeseen kahdeksan vuotta myöhemmin.

Työuransa aluksi hän toimi metalliteollisuudessa. Brežnev oli koulutukseltaan insinööri.

Toisen maailmansodan aikana Brežnev toimi panssarikomppanian poliittisena komissaarina ja myöhemmin prikaatinkenraalina.

Brežnev oli Kremlin politbyroon jäsen jo Stalinin aikana, mutta hän joutui välillä sivuun ja palasi neuvostovaltion kärkipaikoille Hruštšovin kauden loppupuolella 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa.

Brežnev valittiin Neuvostoliiton muodolliseksi valtionpäämieheksi vuonna 1960 ja Hruštšovin jouduttua sivuun hänestä tuli puolueen keskuskomitean 1. sihteeri eli Neuvostoliiton ykkösmies.

Brežnevin kuoleman jälkeen korostettiin johtajan liennytyshenkeä, mutta hän oli päättämässä mm. Varsovan liiton osallistumisesta Prahan kevääseen vuonna 1968.

Talous heikkeni jatkuvasti Brežnevin kaudella. Ruokaa ei ollut riittävästi, ja teollisuudenalat jäivät selvästi länsimaiden kehityksestä.

Suomalaiset muistavat Brežnevin etenkin hänen näyttävästä vierailustaan ETYK-kokouksessa vuonna 1975.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto