Hyppää pääsisältöön

Lievestuoreen lipeälampi

Sellutehtaan yhteydessä ollut lipeälampi oli vuosikymmenien ikävä maamerkki Laukaan Lievestuoreelle. Lampi saatiin kuivattua vasta 2000-luvulla.

Tietolaatikko

Haarla lopetti sellutehtaan toiminnan 1967.

Toimintaa jatkoi 70-luvulla Sivutuote Oy. Sen omistama Keski-Suomen Selluloosa Oy jäi kiinni 1980-luvulla vesinäytteiden väärentämisestä.

Tehdas kaatui vuonna 1985 mm. ympäristömääräyksistä tulleisiin kuluihin.

Haarlan sellusulfiittitehdas pumppasi väkevää keittolipeää vieressä olevalle suolle 1930-luvulta aina 1960-luvun loppuun asti.

Alue oli huonosti reunustettu, ja sieltä pääsi vuotamaan myrkkyjä ympäröivään maaperään ja vesistöihin. Aluetta alettiin kutsua lipeälammeksi.

Lammen kunnostustyöt alkoivat 1980-luvulla. Ensin lampi tyhjennettiin, ja sen vedet ohjattiin Jyväskylän keskuspuhdistamolle. Lampi kuitenkin täyttyi uudestaan, ja maaperässä riitti myrkkyjä uudenkin veden saastuttamiseen.

1990-luvun lopussa paikalle tuotiin biopuhdistuslaitteet, joilla vesi puhdistettiin ja johdettiin sen jälkeen Vaajakoskeen. Lammen uuma täytettiin hiekalla.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto