Hyppää pääsisältöön

Lievestuoreen lipeälampi

Sellutehtaan yhteydessä ollut lipeälampi oli vuosikymmenien ikävä maamerkki Laukaan Lievestuoreelle. Lampi saatiin kuivattua vasta 2000-luvulla.

Tietolaatikko

Haarla lopetti sellutehtaan toiminnan 1967.

Toimintaa jatkoi 70-luvulla Sivutuote Oy. Sen omistama Keski-Suomen Selluloosa Oy jäi kiinni 1980-luvulla vesinäytteiden väärentämisestä.

Tehdas kaatui vuonna 1985 mm. ympäristömääräyksistä tulleisiin kuluihin.

Haarlan sellusulfiittitehdas pumppasi väkevää keittolipeää vieressä olevalle suolle 1930-luvulta aina 1960-luvun loppuun asti.

Alue oli huonosti reunustettu, ja sieltä pääsi vuotamaan myrkkyjä ympäröivään maaperään ja vesistöihin. Aluetta alettiin kutsua lipeälammeksi.

Lammen kunnostustyöt alkoivat 1980-luvulla. Ensin lampi tyhjennettiin, ja sen vedet ohjattiin Jyväskylän keskuspuhdistamolle. Lampi kuitenkin täyttyi uudestaan, ja maaperässä riitti myrkkyjä uudenkin veden saastuttamiseen.

1990-luvun lopussa paikalle tuotiin biopuhdistuslaitteet, joilla vesi puhdistettiin ja johdettiin sen jälkeen Vaajakoskeen. Lammen uuma täytettiin hiekalla.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

 • Testaa tietämyksesi Linnan juhlista pintaa syvemmältä

  Oletko Linnan juhlien konkari vai untuvikko?

  Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 ja tie miljoonien tv-katsojien seuraamaksi kättelyohjelmaksi on ollut monivaiheinen. Mitä ensimmäisellä itsenäisyyspäivän vastaanotolla tapahtui, milloin juhlat peruttiin laman vuoksi ja kuka oli ensimmäinen rokkari Linnassa?

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto