Hyppää pääsisältöön

Puu-Pasila sai väistyä kerrostalojen ja toimistokortteleiden tieltä

Vielä 1960-luvulla Länsi-Pasilan rinteillä oli puutalokaupunginosa. Halpojen vuokra-asuntojen Puu-Pasila sai väistyä 1970-luvulla kehityksen tieltä ja paikalle kohosi kerrostaloista ja toimistorakennuksista koostuva miljöö.

Puu-Pasila rakennettiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Osa taloista siirrettiin alueelle muualta.

Pasilan ongelma olivat talojen ja tonttien lyhyet vuokrasopimukset. Asukkailla ei ollut kiinnostusta rakennusten kunnossapitoon, koska vuokrasopimusten jatkosta ei ollut taetta. Myöskään talojen omistajat eivät halunneet investoida epävarmaan kohteeseen.

Pasila oli työläiskaupunginosa ja puukaupunkiaikana halpojen vuokra-asuntojen alue. Puu-Pasila olikin erään asukkaan kuvailuissa varattomien hätälaskupaikka, jonne päätyi, jos ei ollut varaa asua muualla.

Vuoden 1979 rakennuskaavan mukaan valtaosa taloista purettiin, ja paikalle rakennettiin moderneja kerrostaloja ajan hengen mukaan.

Pasilan rinteeseen jätettiin muutamia puutaloja muistoksi ainutlaatuisesta rinnekaupunginosasta.

Teksti: Paavo Rytsä ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto