Hyppää pääsisältöön

Salmiakkikossu vedettiin pois myynnistä vuonna 1993

Perinteiseen koskenkorvaan sekoitettu salmiakki maistui suomalaisille 1990-luvulla liian hyvin, ja tuote vedettiin pois Alkon hyllyiltä.

Juomasekoitusta sai 1990-luvulla Koskenkorvaa halvemmalla, sillä makea juoma laskettiin likööreihin. 0,375 litran pullo salmaria maksoi 56 markkaa, ja puolen litran kossu 79 markkaa.

Hinta ja viinan peittänyt maku sai etenkin nuoret hankkimaan mustaa juomaa. Ikäraja ostamiseen oli 20 vuotta, mutta monet hankkivat juomansa laittomia teitä.

Nuorten ja jopa lasten juominkien tultua ilmi etenkin kehitysyhteistyöministeri Toimi Kankaanniemi (krist.) pani toimeksi juoman saattamiseksi pois Alkon hyllyiltä.

Melko nopeassa tahdissa juoma vedettiinkin myynnistä pois, ja salmiakkikossua kaadettiin muutama vuosi vain ravintoloissa.

Salmiakkikoskenkorva tuli jälleen myyntiin vuonna 1995. Juoma oli nyt laimeampaa, eikä hintaetua vanhaan Koskenkorvaan nähden enää ollut.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto