Hyppää pääsisältöön

Salmiakkikossu vedettiin pois myynnistä vuonna 1993

Perinteiseen koskenkorvaan sekoitettu salmiakki maistui suomalaisille 1990-luvulla liian hyvin, ja tuote vedettiin pois Alkon hyllyiltä.

Juomasekoitusta sai 1990-luvulla Koskenkorvaa halvemmalla, sillä makea juoma laskettiin likööreihin. 0,375 litran pullo salmaria maksoi 56 markkaa, ja puolen litran kossu 79 markkaa.

Hinta ja viinan peittänyt maku sai etenkin nuoret hankkimaan mustaa juomaa. Ikäraja ostamiseen oli 20 vuotta, mutta monet hankkivat juomansa laittomia teitä.

Nuorten ja jopa lasten juominkien tultua ilmi etenkin kehitysyhteistyöministeri Toimi Kankaanniemi (krist.) pani toimeksi juoman saattamiseksi pois Alkon hyllyiltä.

Melko nopeassa tahdissa juoma vedettiinkin myynnistä pois, ja salmiakkikossua kaadettiin muutama vuosi vain ravintoloissa.

Salmiakkikoskenkorva tuli jälleen myyntiin vuonna 1995. Juoma oli nyt laimeampaa, eikä hintaetua vanhaan Koskenkorvaan nähden enää ollut.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto