Hyppää pääsisältöön

Matkailua maalla ja merellä

Turismia ja liikennevälineitä junista laivoihin. Filmivälähdyksiä 1960-luvun Hämeenlinnasta, Naantalista ja Vaasasta.

Rautateitä alettiin rakentaa Suomeen J.V. Snellmanin ehdotuksesta. Ensimmäinen rataosuus valmistui 1862 Helsingin ja Hämeenlinnan välille. Radan rakennusvaroja kerättiin viinaveron tuotoista.

1960-luvulla Hämeenlinnasta oli tullut merkittävä matkailukohde liikenneyhteyksien ja historiallisten kohteiden ansiosta. Myös Naantali oli yksi suosituimmista kohteista.

Suomen ja Ruotsin välisen matkustaja-autolauttaliikenteen uranuurtaja oli vuonna 1948 perustettu varustamo Oy Vaasa-Uumaja.

1960-luvulle tultaessa höyrylaivojen aika oli ohi ja moottorialusten läpimurto alkamassa. Ohjelmassa vuodelta 1962 kerrotaan tulossa olevista uusista yhteyksistä. Aikana, jolloin ”yrittäjyyttä riitti Pohjanlahden molemmin puolin”.

Teksti: Rita Landström

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto