Hyppää pääsisältöön

Repen ralleja

Tuhansien laulutekstien kirjoittaja aloitti oman levylaulajan uransa 1940-luvun lopulla. Sanoituksissaan hän tinki mieluummin tekniikasta kuin ajatuksesta.

Reino Helismaan (1913 - 1965) ensimmäiset levytykset olivat tulkintoja hänen esikuvansa J. Alfred Tannerin kupleteista.

Suutarin tyttären pihalla (1948) oli ensimmäinen Helismaan levyttämä kappale, jonka hän oli itse kirjoittanut.

Levy joutui radiossa soittokieltoon, ja syyksi huhuttiin, ettei presidentti Paasikiven puoliso - jalkinetehtailijan tytär - pitänyt rallista. Peter von Bagh ja Ilpo Hakasalo arvioivat kuitenkin iskelmän kultaisessa kirjassa, (1986) että Yleisradion musiikkiraati nyrpisti nokkaansa lähinnä Helismaan esitykselle.

Monia muita hupailuja seurasi. Säveltäjänä oli useimmiten Toivo Kärki tai tämän nimimerkki Kari Aava.

Usein aiheet olivat ajattomia, joskus myös ajankohtaisiin tapahtumiin liittyviä. Balladi kauniista Sylvistä (1950) kertoo hollantilaisesta lehtinaisesta Sylvia Petronella van der Moerista, jonka seikkailuista 1940-luvun Lapissa jäi elämään monia värikkäitä kertomuksia.

Helismaa ei elinaikanaan saanut kaipaamaansa tunnustusta korkeakulttuurin edustajilta. Monissa kupleteissaan, kuten Kulttuuria-rallissa (1953), hän irvailee tähän suuntaan.

Paavo Noposen ilmeisesti 1960-luvulla tekemässä lyhyessä haastattelussa tekstinikkari kertoo työskentelytavoistaan. Melodian laadun - onko kyseessä tango, jenkka vai valssi - on oltava selvillä työhön ryhtyessä. Ensin syntyy kuitenkin teksti, sitten vasta on sävelen vuoro.

Nimi on kappaleessa "melkein A ja O".

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Suutarin tyttären pihalla. Säv. Kari Aava, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Olavi Huuskan kvartetti. Rytmi VR 6025
Mustalais-Manta. Säv. ja sov. Olavi Huuska, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Olavi Huuskan kvartetti. Sävel S 9008.
Daiga-daiga-duu. Säv. Jimmy McHugh, san. Dorothy Fields, suom. san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Rytmi-orkesteri. Rytmi VR 6025.
Etana asialla Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Reino Helismaa ja Ramblers-orkesteri. Decca SD 5092
Balladi villistä lännestä. Säv. ja san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa. Decca SD 5093.
Balladi kauniista Sylvistä. Kansansävel, sov. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Rallikvartetti. Rytmi VR 6049.
Minä myös. Säv. ja sov. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Justeeri sekä Pirteät Pelimannit. Rytmi R 6093.
Kulttuuria. Säv. ja sov. Kari Aava, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Pirteät Pelimannit. Rytmi R 6188.
Sorsanmetsästys. Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Reino Helismaa ja Rytmi-yhtye. Rytmi R 6256.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto