Hyppää pääsisältöön

Repen ralleja

Tuhansien laulutekstien kirjoittaja aloitti oman levylaulajan uransa 1940-luvun lopulla. Sanoituksissaan hän tinki mieluummin tekniikasta kuin ajatuksesta.

Reino Helismaan (1913 - 1965) ensimmäiset levytykset olivat tulkintoja hänen esikuvansa J. Alfred Tannerin kupleteista.

Suutarin tyttären pihalla (1948) oli ensimmäinen Helismaan levyttämä kappale, jonka hän oli itse kirjoittanut.

Levy joutui radiossa soittokieltoon, ja syyksi huhuttiin, ettei presidentti Paasikiven puoliso - jalkinetehtailijan tytär - pitänyt rallista. Peter von Bagh ja Ilpo Hakasalo arvioivat kuitenkin iskelmän kultaisessa kirjassa, (1986) että Yleisradion musiikkiraati nyrpisti nokkaansa lähinnä Helismaan esitykselle.

Monia muita hupailuja seurasi. Säveltäjänä oli useimmiten Toivo Kärki tai tämän nimimerkki Kari Aava.

Usein aiheet olivat ajattomia, joskus myös ajankohtaisiin tapahtumiin liittyviä. Balladi kauniista Sylvistä (1950) kertoo hollantilaisesta lehtinaisesta Sylvia Petronella van der Moerista, jonka seikkailuista 1940-luvun Lapissa jäi elämään monia värikkäitä kertomuksia.

Helismaa ei elinaikanaan saanut kaipaamaansa tunnustusta korkeakulttuurin edustajilta. Monissa kupleteissaan, kuten Kulttuuria-rallissa (1953), hän irvailee tähän suuntaan.

Paavo Noposen ilmeisesti 1960-luvulla tekemässä lyhyessä haastattelussa tekstinikkari kertoo työskentelytavoistaan. Melodian laadun - onko kyseessä tango, jenkka vai valssi - on oltava selvillä työhön ryhtyessä. Ensin syntyy kuitenkin teksti, sitten vasta on sävelen vuoro.

Nimi on kappaleessa "melkein A ja O".

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Suutarin tyttären pihalla. Säv. Kari Aava, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Olavi Huuskan kvartetti. Rytmi VR 6025
Mustalais-Manta. Säv. ja sov. Olavi Huuska, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Olavi Huuskan kvartetti. Sävel S 9008.
Daiga-daiga-duu. Säv. Jimmy McHugh, san. Dorothy Fields, suom. san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Rytmi-orkesteri. Rytmi VR 6025.
Etana asialla Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Reino Helismaa ja Ramblers-orkesteri. Decca SD 5092
Balladi villistä lännestä. Säv. ja san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa. Decca SD 5093.
Balladi kauniista Sylvistä. Kansansävel, sov. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Rallikvartetti. Rytmi VR 6049.
Minä myös. Säv. ja sov. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Justeeri sekä Pirteät Pelimannit. Rytmi R 6093.
Kulttuuria. Säv. ja sov. Kari Aava, san. Reino Helismaa. Es. Reino Helismaa ja Pirteät Pelimannit. Rytmi R 6188.
Sorsanmetsästys. Säv. ja san. Reino Helismaa, sov. Toivo Kärki. Es. Reino Helismaa ja Rytmi-yhtye. Rytmi R 6256.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto