Hyppää pääsisältöön

Vierailu Porvoossa

Suomenlahden rannikolla sijaitseva Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki. Ohjelmassa vieraillaan mm. kansallisrunoilija J. L. Runebergin kotimuseossa sekä kapeiden katujen ja puutalojen Vanhassa Porvoossa.

Tietolaatikko

Porvoon pitäjä mainitaan historiallisissa lähteissä jo 1300-luvun alussa. Kaupungin perustamisajankohtana pidetään vuotta 1346.

Kaupunki oli näyttämönä Porvoon valtiopäivillä 1809 kun Suomi nostettiin autonomiseksi kansakunnaksi.

Vanha Porvoo on yksi Suomen kansallismaisemista. Siellä sijaitsevat 1400-luvulla rakennettu harmaakivinen tuomiokirkko, 1700-luvulla valmistunut puinen pikkukirkko sekä lukiotalo, joka on nykyään tuomiokapitulin käytössä.

Suuren tulipalon jälkeen vuonna 1760 kaupungissa suosittiin turvallisuussyistä kivitalojen rakentamista. Kaupunki oli jo aiemmin joutunut tulen armoille; 1508 tanskalaiset polttivat kaupungin ja myöhemmin venäläiset.

Porvoo kuuluu nykyään (2007) asukasmäärältään Suomen 15 suurimman kaupungin joukkoon. Kaupungin valtteja ovat sen hyvä sijainti, kaksikielisyys, monipuolinen elinkeinorakenne ja ympäristö. Kulttuuriperintöä ja historiaa arvostavan rantakaupungin tapahtumia ovat mm. Runebergin päivän juhlat, Avanti! -suvisoitto, Mustalaismusiikin festivaalit sekä kevät-, syys- ja joulumarkkinat.

Teksti: Rita Landström