Hyppää pääsisältöön

Kävimme Tukholmassa

Matkakuvaus neljän päivän seuramatkasta Pohjoismaiden suurimmassa kaupungissa vuonna 1951.

Tietolaatikko

Säännöllinen matkustajaliikenne Turun ja Tukholman välillä alkoi vuonna 1897, kun Höyrylaiva Osakeyhtiö Bore aloitti reitillä ympärivuotisen matkustaja- ja rahtiliikenteen. Merenkulku oli pysähdyksissä sotien aikana.

Pohjoismaiden passivapauden astuttua voimaan 1954 meriliikenne kasvoi merkittävästi.

Matkustusvimma valtasi suomalaiset 1950-luvulla.

Ohjelman selostajan mukaan "suomalaiset pistäytyvät Tukholmassa useammin kuin kortinpelaajat Porvoossa".

Seurat ja yhdistykset järjestivät jäsenilleen yhteisiä ruotsinlaivamatkoja. Näille matkoille laiva tilattiin usein kokonaan omaan käyttöön. Turusta Tukholmaan suuntautuneella seuramatkalla 1951 ehdittiin tutustua mm. kaupungintaloon, kuninkaan kesäasuntoon sekä Skansenin ulkoilmamuseoon ja eläintarhaan.

Vuosien 1947 -1962 välisenä aikana Suomen ja Ruotsin välinen meriliikenne kymmenkertaistui.

Teksti: Rita Landström

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto