Hyppää pääsisältöön

Kehittyvä Kemi

Kemissä järjestettiin Pohjois-Suomen neljännet messut vuonna 1963. Messut ennakoivat uusia mahdollisuuksia elinkeinotoimintaan.

Tietolaatikko

Entiselle markkina- ja satamapaikalle 1869 perustettu Kemi on Oulun jälkeen Pohjois-Suomen suurin teollisuuskeskus ja satamakaupunki.

Nykyinen alue muodostui 1931, kun Kemin maalaiskunnan puolelle syntyneet esikaupunkialueet liitettiin kaupunkiin.

Kemi pääsi Guinnesin Ennätysten kirjaan vuonna 2003 kun Veitsiluodon hienopaperitehtailla uusittiin PK3-paperikone ja työ valmistui ennätysajassa.

Messut esittelivät yli 37 000 messuvieraalle sitä, mitä Pohjois-Suomi tuottaa, tarjoaa ja tarvitsee.

12000 neliömetriä käsittävällä messualueella esiteltiin niin veneitä ja erätupia kuin Lapin taikoja. Myös matkaradiot ja magnetofonit olivat suosittuja, sillä YLE oli juuri aloittanut sävelradiolähetyksensä.

Ohjelmassa kerrotaan myös kunnan alueelta löydetyistä laajoista kromiesiintymistä: Keminmaa Elijärven kromimalmin louhinta alkoi kolme vuotta myöhemmin.

Kemin seutu on perinteisesti ollut yksi merkittävimmistä puunjalostusteollisuuden keskittymistä.

Perämeren pohjoisrannikolla sijaitseva ”Lumen ja meren kaupunki” on myöhemmin panostanut myös matkailutoimintaan. Suosittuja kohteita ovat Kemin Jalokivigalleria ja maailman suurin lumilinna sekä risteilyt jäänmurtaja Sammolla.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto