Hyppää pääsisältöön

Mies Vareksen takana

Dekkarikirjailija Reijo Mäen sankari on oluesta ja naisista pitävä turkulainen yksityisetsivä, jonka "elämänhallinta ei aina ole parasta mahdollista".

Tietolaatikko

Reijo Mäki (s. 1958) on vuoden 2006 loppuun mennessä julkaissut 27 romaania
Vares-tarinoista ensimmäinen oli vuonna 1986 ilmestynyt Moukanpeli
Mäen teoksiin pohjautuvia elokuvia ovat Vares - yksityisetsivä (2004) ja V2 - jäätynyt enkeli (2007)

Reijo Mäen jännityskirjojen vakiosankari Jussi Vares on nelikymppinen ikuinen oikeustieteen ylioppilas.

Ihmisestä saa käsityksen hänen ystäviensä kautta: Vareksen kavereita ovat antikvariaattia pitävä juoppo ex-pastori, "Viipurin viimeiseksi rattopojaksi" kutsuttu vanhempi herrasmies sekä novellikirjailija Luusalmi, jonka uraa ei liika tuotteliaisuus ole päässyt pilaamaan.

Vareksen suhdetta naisiin kirjailija luonnehtii näin: "Hän ei anna naisille lupauksia, jotka sitten pettäisi."

Varekselle perustetun ihailijakerhon jäseniin kuului vain yksi nainen, Mäen kustannustoimittaja Jaana Koistinen. Vares-klubin istunnoissa nautittiin olutta, rasvaista ruokaa ja taustamusiikkia, joka oli "lähempänä Leevi and the Leavingsia ja Antero Mertarantaa kuin Céline Dionia".

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto