Hyppää pääsisältöön

Mies Vareksen takana

Dekkarikirjailija Reijo Mäen sankari on oluesta ja naisista pitävä turkulainen yksityisetsivä, jonka "elämänhallinta ei aina ole parasta mahdollista".

Tietolaatikko

Reijo Mäki (s. 1958) on vuoden 2006 loppuun mennessä julkaissut 27 romaania
Vares-tarinoista ensimmäinen oli vuonna 1986 ilmestynyt Moukanpeli
Mäen teoksiin pohjautuvia elokuvia ovat Vares - yksityisetsivä (2004) ja V2 - jäätynyt enkeli (2007)

Reijo Mäen jännityskirjojen vakiosankari Jussi Vares on nelikymppinen ikuinen oikeustieteen ylioppilas.

Ihmisestä saa käsityksen hänen ystäviensä kautta: Vareksen kavereita ovat antikvariaattia pitävä juoppo ex-pastori, "Viipurin viimeiseksi rattopojaksi" kutsuttu vanhempi herrasmies sekä novellikirjailija Luusalmi, jonka uraa ei liika tuotteliaisuus ole päässyt pilaamaan.

Vareksen suhdetta naisiin kirjailija luonnehtii näin: "Hän ei anna naisille lupauksia, jotka sitten pettäisi."

Varekselle perustetun ihailijakerhon jäseniin kuului vain yksi nainen, Mäen kustannustoimittaja Jaana Koistinen. Vares-klubin istunnoissa nautittiin olutta, rasvaista ruokaa ja taustamusiikkia, joka oli "lähempänä Leevi and the Leavingsia ja Antero Mertarantaa kuin Céline Dionia".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto