Hyppää pääsisältöön

Viulujulkkis Linda pääsi Playboyn kanteen ja sai ikioman siiderin

Linda Lampeniuksella on vahva klassisen musiikin koulutus. 1990-luvulla hän siirtyi enemmän viihteelliselle puolelle, ja hänestä tuli kestojulkkis.

Lampenius tunnettiin lapsena Viuluviikareista, ja hän alkoi tehdä määrätietoisesti klassisen musiikin uraa jo nuorena.

Helsingin Juniorijousien konserttimestarina hän kiersi ympäri maailmaa. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla.

1990-luvun puolivälissä Lampenius oli ehtinyt soittaa jo mm. Helsingin kaupunginorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa, mutta hän päätti ryhtyä soolouralle.

Lampenius oli huomattu televisiosta mm. Uuno Turhapuro -tv-sarjasta, ja levy-yhtiöt kiinnostuivat lehtien palstoille nousseesta virtuoosikaunottaresta.

Ura vei ulkomaille, ja Lampenius levytti klassista ja klassisen viihteellistä, rytmikästä viulumusiikkia, jota vietiin myös festareille ja jäähalleihin.

Lampeniuksen urasta eniten on kohauttanut poseeraminen Playboyn alastonkuvissa vuonna 1998. Aamu-tv:n haastattelussa hän kertoo tehneensä sen avittaakseen nousuaan USA:n musiikkimarkkinoille.

Viulistin menestys nosti myös nokialaisen PUP-panimon uuteen nousuun, kun se laski markkinoille Lindan nimeä kantavan siiderin. Näyttävä ja fysiikastaan huolehtiva tähti oli omiaan myös Urheiluruudun sarjaan, jossa julkkikset kertoivat liikuntaharrastuksistaan.

Sittemmin tähti muutti Ruotsiin ja on 2000-luvun alkupuolella esiintynyt mm. musikaalin päätähtenä.

Teksti: Paavo Rytsä & Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Linda Lampenius syntyi 26.2.1970 Helsingissä. Vanhemmat: näyttelijä Ulla Eklund ja ohjaaja Börje Lampenius. Vanhemmat tunnetaan vahvoina teatterin ja musiikin ammattilaisina.
Lampenius opiskeli Sibelius-Akatemiassa muun muassa Nachum Erlichin johdolla sekä Maurizio Fuksin alaisuudessa Bloomingtonissa.

Lampenius soitti Ofelia-kvartetissa ja johti Jorma Panulan orkesteria seitsemän vuotta keikkaillen samalla Tapiola Sinfonietoissa ja Helsingin kaupunginorkesterissa ennen varsinaista pestiään Suomen Kansallisoopperan orkesterissa vuosina 1994-1996.

Helsingin kaupunginvaltuutettu 1996-2000.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto