Hyppää pääsisältöön

Jorma Palo ja sairaat vallanpitäjät

Mihin katosivat Urho Kekkosen potilastiedot, kuinka sairaita Neuvostoliiton vanhat valtionpäämiehet olivatkaan? Neurologi Jorma Palo pohtii Tastulan Punaisessa langassa vallanpitäjien sairauksia ja heikkouksia.

Tietolaatikko

Teokset
Palo, Jorma (1969): Vajaamielisyys.
Palo, Jorma (1972): Leipää, suolaa ja raikasta vettä.
Palo Jorma, Kerppola Irma (1974): Käymme lääkärissä.
Palo Jorma, Palo Leena-Maija (1978): Selli 21 : Vilho Huovisen elämä.
Palo, Jorma (1980): Hermoston kehityshäiriöt.
Palo Jorma, Palo Leena-Maija (1980): Sisar Aino.
Palo, Jorma et al. (1985): Neurologia.
Palo, Jorma (1986): Aivojen salaisuudet.
Palo, Jorma (1992): Saanko elää, saanko kuolla : hoidon rajat.
Palo, Jorma (1995): Mies joka ei ollut mistään kotoisin.
Palo, Jorma (1996): Sängyssä vai kylppärissä : arjen etiikkaa.
Palo, Jorma (1997): Uitettu rotta.
Palo Jorma, Palo Leena-Maija (1999): Rakkaudesta seksiin.
Palo, Jorma (2001): Irvistyksiä. WSOY.
Palo, Jorma (2001): Kun vallanpitäjät vilustuvat.
Palo, Jorma (2003): Bodomin arvoitus.
Palo, Jorma (2003): Oravasyndrooma : rikollista rahaa pöyhimässä.
Palo, Jorma (2004): Jorma Palon lääkärikirja.
Paloaro Matti, Palo Jorma (2004): Luottamus tai kuolema! / Hans Assmannin arvoitus.
Palo, Jorma (2005): Leikkikuolema : romaani.
Palo, Jorma (2006): Nils Gustafsson ja Bodomin varjo.

Monet vallanpitäjät ovat kärsineet jonkinasteisista mielenterveydenhäiriöistä. Esimerkiksi Ison-Britannian entistä pääministeriä Margaret Thatcheriä Palo luonnehtii "tietyllä lailla liian vauhdikkaaksi" eli maaniseksi.

Hallitsijoiden häiriöiden kirjo on laaja. Kiinan kommunistisen puolueen ensimmäinen puheenjohtaja Mao Zedong oli kyltymätön seksihurjastelija.

Mielenterveydenhäiriöiden lisäksi hallitsijat kärsivät myös elämäntapojen aiheuttamista sairauksista. Vallanpitäjissä on ollut erityisen paljon ketjupolttajia.

Palo oli laajasti kiinnostunut yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisista ilmiöistä. Hän osallistui mm. Bodom-järven surmasta käytyyn keskusteluun kirjallaan "Bodomin arvoitus". Kirja jäi hänen viimeisekseen.

Jorma Palo syntyi Käkisalmessa 10. heinäkuuta 1936. Hän menehtyi syöpään kesäkuussa 2006.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Rauli Virtanen: "Sodassa tapaa pahimmat ja parhaat ihmiset"

  Palkitun toimittajan seikkailuja neljältä vuosikymmeneltä

  Maailman kriisialueilta raportoinut toimittaja Rauli Virtanen on todistanut niin Vietnamin sotaa ja Beirutin tulihelvettiä kuin Kosovon etnisen puhdistuksen julmuuksia. 1970 Rioon suunnanneelta rahtilaivalta alkanut seikkailu on kestänyt yli neljäkymmentä vuotta, minkä aikana suomalaiset ovat saaneet nauttia ihmislähtöisistä tarinoista ympäri maailmaa. Elävä arkisto koosti Virtasen reportaaseja ja haastatteluja vuosien varrelta.

 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Rauli Virtanen: "Sodassa tapaa pahimmat ja parhaat ihmiset"

  Palkitun toimittajan seikkailuja neljältä vuosikymmeneltä

  Maailman kriisialueilta raportoinut toimittaja Rauli Virtanen on todistanut niin Vietnamin sotaa ja Beirutin tulihelvettiä kuin Kosovon etnisen puhdistuksen julmuuksia. 1970 Rioon suunnanneelta rahtilaivalta alkanut seikkailu on kestänyt yli neljäkymmentä vuotta, minkä aikana suomalaiset ovat saaneet nauttia ihmislähtöisistä tarinoista ympäri maailmaa. Elävä arkisto koosti Virtasen reportaaseja ja haastatteluja vuosien varrelta.

 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

 • Kun armeijassa oltiin vielä harmaissa

  Dokumentti varusmieskoulutuksesta vuodelta 1974.

  Kuinka suomalainen varusmiespalvelus on muuttunut vuosien varrella? Pienen käsityksen siitä saa Olavi Puusaaren suunnittelemasta ja ohjaamasta dokumentista Ei kenenkään maalla.

 • "Elämähän on hirveän kivaa, kun elämällä on tarkoitus" – Kalle ja Maija Könkkölä rakkaudesta ja vammaisuudesta

  Dokumentti kahden toimeliaan vammaisen avioliitosta 1999.

  Nuorena sokeutunut arkkitehti Maija Könkkölä ja kävelykykynsä jo lapsena menettänyt poliitikko Kalle Könkkölä kertoivat avioliitostaan vuonna 1999 Suomalaisia rakkaustarinoita -sarjassa. Vammaisten olojen parantamisen eteen pitkin elämäänsä työskennelleet Könkkölät kävivät läpi suhteensa alkuajat ja senhetkisen arjen. Arvo Tuomisen dokumentissa he myös muistelivat omia vammautumisiaan ja avasivat elämänasenteitaan katsojille.

 • Ikimetsän vieras istahtaa kannoksi kantojen joukkoon

  1980 valmistunut poeettinen kertomus aarniometsistä

  Ikimetsä on vuonna 1980 valmistunut poeettinen kertomus suomalaisesta metsästä, eläimistä ja kasveista, jotka elävät uhattuina yhä pienenevissä erämaasaarekkeissa.

 • 12-vuotias Arto Melleri kirjoitti Seita-kuunnelman kahdessa ja puolessa tunnissa

  Tuleva kirjailija ja runoilija kertoo kuunnelmadebyytistään.

  Toimittaja Kalle Ranta-aho haastattelee vuonna 1969 kesälomaansa viettävää Arto Melleriä puhelimen välityksellä. Tuleva kirjailija ja runoilija kertoo kuunnelmadebyytistään, kirjoitusharrastuksestaan ja sivuaa suhtautumistaan koulunkäyntiin. Haastattelun ja kuunnelman lisäksi kuullaan poikien ja tyttöjen käymä jälkikeskustelu, joka lähetettiin radiossa Seidan ensiesityksen jälkeen.