Hyppää pääsisältöön

Baddingin oppi-isiä

A. Aimon, Dallapén, Henry Theelin ja Olavi Virran iskelmäklassikot olivat rock and roll -laulaja Rauli Somerjoelle pysyviä innoituksen lähteitä.

Rauli Badding Somerjoen (1947 - 1987) kaksi musiikillista ponnistusalustaa olivat kotona veivatut A. Aimon ja Dallapén savikiekot sekä itse hankitut Elvis Presleyn levyt.

Tasapainottelu näiden kahden musiikkisuuntauksen välillä muodosti Somerjoen tuotannon musiikillisen ytimen, kuten yhteistyökumppani Esa Pullainen on tiivistänyt.

"Eihän A. Aimolla ja Elvis Presleyllä ole oikeastaan mitään muuta eroa kuin se, että ne on elänyt eri kulttuureissa, hyvä musiikki jota molemmilla on ollut on ollut ihan samaa", Badding totesi itse.

"Se miksi A. Aimo ei tehnyt rokkia oli kai se että ei Suomessa ole neekereitä jotka olisi soittanut bluesia."

Baddingin versioimista iskelmäklassikoista useimmat ovat peräisin Dallapén eri solistien tai Olavi Virran levyiltä. Hän on levyttänyt omat tulkintansa kaikista oheisista kappaleista.

Tietolaatikko

Eikö juu. Säv. tuntematon, muodostelu ja san. J. Alfred Tanner. Gramophone 282546.
Sulamith. Säv. ja san. Matti Jurva, sov. Eero Lauressalo. Es. Veli Lehto ja Dallapé-orkesteri. Homocord HO 23124.
Tammerkoski. Säv. Lauri Lieppo, san. M. Maja (= Martti Jäppilä). Es. Kaarlo Kytö ja Dallapé-harmonikkaorkesteri. Homocord HO 23138.
Arpiset haavat. Säv. ja san. Hannes Konno. Es. A. Aimo ja Dallapé-orkesteri. Odeon A 228281.
Kastehelmi ja lumikukka. Säv. Martti Jäppilä, san. Tatu Pekkarinen. Es. A. Aimo ja Masan Harmonikkaorkesteri. Odeon A 228589.
Tähdenlento. Säv. Toivo Kärki, sov. Esko Tuulimäki (= Toivo Kärki), san. Lauri Jauhiainen. Es. Henry Theel. Rytmi VR 6014.
Ensimmäisenä iltana. Säv. ja sov. Harry Bergström, san. Valentin. Es. Olavi Virta ja Harry Bergströmin Filmiorkesteri. Triola T 4050.
Itämaista rakkautta. Säv. Tibor Kalmar tai Frenc Gati, sov. Olavi Paku (=Lauri Jauhiainen), suom. san. Martti Jäppilä. Triola T 4146.
Mustalaisviulu. Säv. Al Tibsen - John Powell, sov. Kaarlo Valkama, suom. san. Annuli. Es. Veikko Tuomi ja Triola-orkesteri. Triola T 4223.

Rauli Badding Somerjoki sisällytti eksoottisen Sulamithin jo ensimmäiselle soolosinglelleen vuonna 1970. Tammerkoski-humpan hän levytti vuonna 1977. Somerjoen viimeisinä vuosina suhde iskelmään tiivistyi. Tähdenlento, Arpiset haavat, Itämaista rakkautta, Kastehelmi ja lumikukka ja Mustalaisviulu kuultiin lp:llä Rakkaudella Raulilta vuonna 1982. Vuonna 1983 Badding teki version kappaleesta Ensimmäisenä iltana, Eikö juu seurasi kaksi vuotta myöhemmin.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto