Hyppää pääsisältöön

Ihmisoikeuksien ytimessä

PEN-klubin Kalevi Haikara ja Amnesty Internationalin Frank Johansson keskustelevat Pinochetista, suomalaisista ihmisoikeusasenteista ja Suomen Amnestyn vaiheista.

Kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Kalevi Haikara (1938-2007) oli Suomen PEN-klubin hallituksen pitkäaikainen jäsen. Kansainvälinen PEN-järjestö puolustaa kirjailijoiden sananvapautta.

Vanha sosialisti oli mukana myös käynnistämässä Amnestyn Suomen osaston toimintaa 1970-luvulla. Järjestö teki nimenomaisen päätöksen suhtautua Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksiin aivan samoin kuin muidenkin rikoksiin.

1970-luvulla Amnestya pidettiin "maanpetturijärjestönä".

Haikara ehti haukkua julkisesti kolme presidenttiä Suomen laiskasta suhtautumisesta ihmisoikeuksiin. Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo kuitenkin, että asenteet ovat muuttuneet huimasti parempaan suuntaan.

Johansson arvioi tärkeimmäksi syyksi kylmän sodan päättymisen. Haikaran mielestä ETYK toi ihmisoikeudet tapetille.

Frank Johanssonista Pinochetin pidättäminen Iso-Britanniassa antoi toiveita, että ihmisoikeusrikkomusten "rankaisemattomuuden kierre" saataisiin vihdoin päättymään. Varttuneempi toisinajattelija tuntuu skeptisemmältä: "Maailma on sellainen, että ihmisten tappamisesta ei tuomita."

Teksti: Jukka Lindfors