Hyppää pääsisältöön

Kwan – hip hopista kohti popimpaa ja rockimpaa

Vuonna 2000 perustettu Kwan nousi esikoislevynsä "Padam" myötä suomalaisen hip hopin kärkinimeksi. Myöhemmin bändi siirtyi musiikillisesti hiphopista enemmän pop/rockin suuntaan.

Tietolaatikko

Mariko Pajalahti - laulu
Tidjân Ba - laulu
Antti Eräkangas - kitara
Kusti Kaukoniemi - basso
Risto Rikala - rummut
Tatu Ferchen - lyömäsoittimet ja koskettimet

Kwanin esikoislevy myi nopeasti platinaa. Toinen vuonna 2002 ilmestynyt "The die is cast" myi tuplalatinaa. Yhtye sai näiltä kahdelta ensimmäiseltä vuodelta myös Emma-palkinnon.

Kolmas levy "Love beyonds this world" muutti yhtyeen musiikkilinjaa. Melodisen hiphop oli muuttunut tummasävyisemmäksi. Neljäs levy nosti bändin tummista soundeista valoisempaan ja energisempaan suuntaan.

Kwanin keulahahmoja ovat sen englanniksi laulavat solistit Mariko ja Tidjan. Molemmat ovat laulamisen lisäksi näytelleet ja esiintyneet musikaaleissa.

Kwanin haastattelua Summerissa kesällä 2006 säestää housebändi Trio Mäihä.

Teksti: Seija Aunila

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto