Hyppää pääsisältöön

Terveyttä teestä

Tee virkistää henkisesti ja ruumiillisesti. Säännöllisesti juotuna se edistää ruumiillista hyvinvointia.

Tee on yksi harvoista nautintoaineista, joita voi nauttia täysin puhtaalla omatunnolla. Se ei esimerkiksi sisällä juuri lainkaan kaloreita. Alkujaan teetä juotiinkin juuri sen terveysvaikutusten takia. Idässä teen terveysvaikutukset on tiedetty pitkään, mutta nyt lännessäkin on ymmärretty teen erinomaisuus.

Porvoolaisen Tee- ja Kahvihuone Helmen omistaja Airi Kallio juo itse vain teetä ja hän haluaakin tarjota asiakkailleen monipuolisen teevalikoiman. Airi Kallio juo ainakin kolmea eri teelaatua päivän aikana riippuen siitä mitä tekee mieli.

– Minä kuuntelen omaa kroppaani. Se riippuu vuorokauden ajasta minkälaista teetä tekee mieli, että onko väsyneempi tai haluaako piristävämpää tai vahvempaa tai vain janojuomaa, kertoo Airi Kallio.

Kolme kuppia teetä päivässä

Kiinassa havaittiin jo tuhansia vuosia sitten, että tee tuotti muutakin kuin hyvää mieltä. Se piristää, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja auttaa ruoansulatushäiriöihin. Vihreä tee on eniten juotu juoma maailmassa veden jälkeen. Terveys-vaikutuksiltaan tehokkaimpina pidetään vihreää ja valkoista teetä.

– Tee on peruspositiivinen tuote, siinä ei ole mitään haittavaikutuksia. Säännöllinen teen juonti on hyväksi terveydelle, kertoo toimitusjohtaja Ari Santamäki Aaro Forsman Oy:stä.

Parhaan terveydellisen hyödyn saa juomalla vähintään kolme kuppia teetä päivässä. Tutkimusten mukaan tee alentaa verenpainetta ja siten se vähentää sydän- ja verisuoni- tautien riskiä. Tee lisää vastustus-kykyä, torjuu tehokkaasti bakteereja sekä ehkäisee ientulehdusten syntyä ja hampaiden reikiintymistä.

Varsinkin mustassa teessä on kofeiinia, joka piristää. Perinteisen aamukahvin voikin korvata mustalla teellä.

– Ihmisethän hyvin paljon valittavat kofeiinin määrästä vatsansa kanssa ja tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat siirtyneet kahvista teehen, toteaa Airi Kallio.

Täysin kofeiiniton Rooibos on eteläafrikalaisen Punapuun lehdistä valmistettu tee. Rooiboksen sanotaan olevan ihon hyvinvoinnin pohja. Se puhdistaa ihon pinta-veren-kiertoa ja pitää ihon vireänä.

Levähdyspaikka

Teen hauduttamisella on merkitystä. Liian lyhyen haudutuksen aikana teen kaikki hyödylliset ja
terveelliset aines-osat eivät ehdi liukenemaan veteen. Liian pitkä haudutus-aika puolestaan tekee teestä kitkerän makuista.

– Onhan se semmoinen levähdyspaikka ihmiselle se teen juonti. Arkipäivästäkin voi tehdä juhlaa kun on hienoa teetä käsillä ja runsaasti, toteaa Airi Kallio.

Tee lämmittää, rauhoittaa ja virkistää. Kun stressi ja kiire painavat voi kupillinen teetä olla avuksi.

Asiantuntija: ARI SANTAMÄKI, toimitusjohtaja, Aaro Forsman Oy

Toimittaja: KARITA LEHIKOINEN-STEDT