Hyppää pääsisältöön

MM-bandya pehmojäällä

Vuoden 1991 maailmanmestaruuskisat alkoivat skandaalilla: jää petti luistelijoiden alla. Neuvostoliitto voitti jännittävän ja tasaväkisen finaalin Ruotsia vastaan.

Tietolaatikko

Loppuottelun maalit, I erä: 1 min Stefan Jonsson 1-0, 4 min. Vitali Anufrienko 1-1, 35 min. Anufrienko 1-2. II erä: 2 min. Stefan Åkerlind 2-2 (kulma), 29 min. Sergei Lomanov 2-3, 33 min. Jonas Claesson 3-3, 38 min. Valeri Gratšov 3-4.

Pronssiottelun maalit, I erä: 13 min. Pekka Kurki 1-0, 15 min. Ari Holopainen 2-0, 17 min. Lasse Laakkonen 3-0, 21 min. Pettersson 4-0 (oma maali), 33 min. Jouni Vesterinen 5-0. II erä: 23 min. Laakkonen 6-0, 26 min. Risto Kontturi 7-0, 42 min. Markku Niemitalo 8-0.

MM-kisojen avausottelu Kallion kentällä jouduttiin keskeyttämään, koska tekonurmi paistoi sen alta. Lämmin sää tuotti ongelmia myös mm. semifinaalissa.

Ruotsi aloitti loppuottelun maalilla, mutta Neuvostoliitto tasoitti pian. Kamppailu pysyi tasaväkisenä loppuun asti.

Suomi sai tyytyä tuttuun pronssiin kahden perättäisen MM-hopean jälkeen. Kolmas sija oli selvä pettymys, eikä maalijuhlakaan jaksanut innostaa pelaajia enää ottelun loppuvaiheessa.

Valmentaja Antti Parviainen ilmoitti pelin jälkeen olevansa valmis jättämään paikkansa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto