Hyppää pääsisältöön

Punakoneen ensitappio MM-bandyssa

Jääpallon 9. MM-kisat pidettiin Oulussa ja Torniossa vuonna 1975. Ruotsi voitti avausottelussa yllättäen Neuvostoliiton, joka kuitenkin vei maailmanmestaruuden.

Yli 4000 katsojaa seurasi turnauksen ensimmäistä ottelua, jossa Ruotsi peri voiton luvuin 3-1. Ruotsalaiset rikkoivat neuvostohyökkäykset jo keskikentällä, ja heidän yhteispelinsä oli sujuvampaa kuin väkinäisesti esiintyneellä vastustajalla.

Tämä oli Neuvostoliiton ensimmäinen häviö MM-turnausten historiassa.

Kisojen toisessa avausottelussa Suomi kohtasi Norjan.

Yleisön osanotto on tuntuvasti hillitympää kuin jääkiekossa: satunnaisen "lisää maaleja" -huudon lisäksi ei juuri muita tunteenpurkauksia kuulu.

MM-kilpailujen lopputuloksissa Neuvostoliitto komeili tuttuun tapaan ykkössijalla. Hopealle sijoittui Ruotsi, joka hallitsikin MM-turnausten kakkostilaa koko 1970-luvun.

Suomi sai nyt neljännen perättäisen pronssinsa. Suomalaiset säilyttivät kolmannen tilansa kaikissa kisoissa vuodesta 1969 vuoteen 1985.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto