Hyppää pääsisältöön

Ruotsille MM-jääpallon unelmavoitto

Länsinaapurin sinikeltainen maajoukkue romutti Neuvostoliiton kultamitalitoiveet murskaluvuin 9-3 Oulunkylässä pidetyissä MM-kisoissa vuonna 1983.

Tietolaatikko

Finaalin maalit: 3 min. Sören Boström 1-0, 9 min. Ola Johansson 2-0, 15 min. Vladimir Plavunov 2-1 (kulma), 28 min. Boström 3-1, 33 min. Christer Kjellqvist 4-1, 36 min. Mikael Arvidsson 5-1, 37 min. Vitali Anufrienko 5-2, 43 min. Ola Johansson 6-2, 64 min. Arvidsson 7-2, 75 min. Plavunov 7-3, 79 min. Hans Johansson 8-3, 84 min. Mats Carlsson 9-3 rl.

Turnauksen muut ottelut: Ruotsi - NL 1-2, Suomi - Norja 6-1; NL - Norja 10-5, Suomi - Ruotsi 0-8; Suomi - NL 0-6, Ruotsi - Norja 8 - 0.

Ruotsalaiset ottivat nyt toisen perättäisen MM-voiton. Ensimmäisen kerran he saivat kultaa vuoden 1981 turnauksessa.

Helsingin Sanomien Voitto Sulander kuvasi Ruotsin mainiota pelivirettä: "Varsinkin toisen jakson alussa oli suorastaan herkullista katsella kuinka sinikeltaiset painoivat punapaidat omalle kenttäpuoliskolleen. Lomanoville ja kumppaneille ei yksinkertaisesti annettu mahdollisuuksia nousta ylös." (HS 21.2.1983)

Suomi sijoittui turnauksessa totuttuun tapaan 3. sijalle lyötyään Norjan pronssiottelussa maalein 4-1.

Finaalista säilyneessä tv-taltioinnissa ei ole mukana selostusta, vain kenttä-ääni kuulutuksineen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto