Hyppää pääsisältöön

Vicky Rosti euroviisujen alla

Virve "Vicky" Rostin ura lähti uuteen nousuun euroviisuedustuksen myötä. Suomessa suositun Sata salamaa -kappaleen menestys Brysselissä oli vaisuhko.

Erkki Toivanen haastatteli Rostia Brysselin finaalin alla. Rostin mukaan jokaisen suomalaisen pitäisi saada esiintyä euroviisuissa.

Toimittaja Toivanen arvioi haastattelussa, että euroviisut ovat jonkilaista kevyen musiikin aluskasvillisuutta. Rosti ei ollut näin kriittinen.

Petri Laaksonen osallistui säveltäjänä Eurovision laulukilpailun kansainväliseen finaaliin jo toistamiseen. Pari vuotta aiemmin Laaksosen Eläköön elämä sijoittui Tukholmassa yhdeksänneksi.

VeePee Lehto sanoitti molemmat Laaksosen edustuskappaleet.

Sata salamaa oli finaalissa 15. Pisteidenlasku alkoi hyvin, sillä ensimmäisenä pisteitä antanut Norja palkitsi Suomen kymmenellä pisteellä. Sen jälkeen anti oli laihempaa.

Suomalaiset eivät tällä kertaa hylänneet heikohkosti pärjännyttä viisua, vaan Sata salamaa on edelleen pidetyimpiä kilpailukappaleitamme.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto