Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Kissan- ja koiranrehujen tuoteselosteet monitulkinnallisia

koira syo (copyright YLE/videokuvaa)

Me rakastamme lemmikeitämme! Ja joskus välitämme jopa enemmän siitä mitä ne syövät, kuin mitä me itse syömme. Mutta jos ihmisruoan tuoteselosteiden syynääminen vaatii tarkkuutta ja tulkintaa, on eläinruokien kohdalla asia vielä monimutkaisempi.

Kissa ja koira ovat lihansyöjiä ja sitä ne ruoassaan pääosin tarvitsevat. Hämmentävää on, että näiden lemmikkien tärkeintä ravintoainesta ei kuitenkaan tarvitse merkitä tuotteeseen tarkasti.

-Lemmikkieläinten rehujen tuoteselosteessa riittää se, että siellä annetaan ryhmänimiä eri raaka-aineille. Liha ja eläinperäiset tuotteet on riittävä merkintä. Toki voi ilmoittaa ihan yksityiskohtaisesti minkälaista eläinperäistä ainetta tuote sisältää mutta ei ole pakko, toteaa Eviran eläinravitsemuksen asiantuntija Tarja Root ja jatkaa:

koiranruokia (copyright YLE/videokuvaa)

-Tuoteselosteiden päivittäminen ja uusiminen ja painaminen on aika kallista puuhaa. Välillä voi olla, että jotain rehuraaka-ainetta ei saa, jolloin täytyy siihen erään laittaa jotakin muuta saman kaltaista rehuainetta.

Tuoteselosteita voi tulkita monin tavoin

Ostin esimerkkituotteen, jota mainostetaan naudanlihalla. Tuoteselosteessa lukee: sisältää vähintään 4% naudanlihaa.

RAINBOW Kissan täysravinto 100g / 0,49€
"Sisältää naudanlihaa"

Ainesosat:
liha- ja eläinperäiset tuotteet (min4%naudanlihaa)
kala ja kalatuotteet
kivennäiset
hyytelöimisaineet
vitamiinit

-Kaikki muu lihahan siinä on sitten muuta kuin nautaa, eli siinä saattaa olla esimerkiksi enemmän kanaa?

-Kyllä saattaa olla, että sitä tästä ei saa selville, Tarja Root myöntää.

-Eikö tuo ole mielestäsi harhaanjohtavaa mainontaa, että siinä mainostetaan jotain, jota tuotteessa on hyvin vähän?

-No se on nyt sitten…rajanvetokysymys, että onko tämä 4% vähän vai paljon.

-No tuskin se kenestäkään hirveen suurelta määrältä tuntuu, jos miettii kokonaisravintomäärää.

-Mutta liha nyt sinällään kuitenkin koostuu eläinlajista riippumatta tietyistä valkuaisaineista, että tietyssä mielessä tämä on hienosäätöä, tässä lukee naudanliha eriteltynä, Root summaa.

Eli ei harhaanjohtavaa vaan hienosäädettyä. Valmistaja saa toki ilmoittaa lihamäärän tarkemminkin. Esimerkiksi tässä eläinkaupasta ostetussa tuotteessa sanotaan, että kalkkunaa on vähintään 93%.

ANIMONDA Integra Sensitive 100g / 1,2€
Ainesosat:
kalkkunaa väh.93%
perunaa 4%
ohdakeöljyä

koira syo (copyright YLE/videokuvaa)

-Aika saman kaltaiset pitoisuudet näissä tuotteissa on, että molemmissa on 10% raakavalkuaista, toisessa on 6% rasvaa, toisessa 5%, ja näiden kosteusprosentit on toisessa 80% ja 82%, että en minä ainakaan pysty sanomaan näistä kahdesta tuotteesta, että kumpi olisi parempaa. Ainoa, että tässä toisessa on kerrottu, että valmistukseen on käytetty kalkkunaa, toisessa kerrotaan, että lihaa ja eläinperäisiä tuotteita ja kalaa- ja kalaperäisiä tuotteita, jolloin ei voi tarkemmin sanoa mitä se on. Mutta kuitenkin ne ovat eläinperäisiä tuotteita, että sikäli kissan kannalta ihan hyvä, tiivistää Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnan eläinlääkäri Suvi Taponen.

kissa (copyright YLE/videokuvaa)

Hämmentävää, mutta totta. Nämä täysin erilaiset tuotteet -tavallinen markettiruoka, sekä tuplahintainen tuote-ovat ravintoarvoiltaan kissalle yhtä sopivaa ravintoa.
Rainbow-tuotteen valmistajalta, INEX:ltä paljastetaan, että tuotteen liha-ja eläinperäisetn tuotteiden osuus on 69% sen sijaan kala- ja kalatuotteiden määrää se ei paljasta, vedoten reseptin salaisuuteen.

Hehkutusjäännös paljastaa ruoan luupitoisuuden

Lemmikkirehujen ainesosat on lueteltu määrällisesti suurimmasta pienimpään. Jotain osviittaa eläinperäisen aineksen määrästä siis saa, kun varmistaa, että se lukee listassa ensimmäisenä, eikä ensimmäiseksi mainita esimerkiksi viljaa.

Tuoteselosteissa näkyy myös oudolta tuntuva ainesosa: tuhka tai hehkutusjäännös, miksi tätä on kissan- ja koiranrehussa? Suvi Taponen valaisee:

- Hehkutusjäännöksessä on se ruoan epäorgaaninen aine, eli kivennäis- ja hivenaineet. Ja toki niitä täytyy siellä jonkin verran olla, mutta jos niitä on oikein paljon eli tuhkaa, noin 9-10% tai 8% esimerkiksi, niin se kertoo, että siinä raaka-aineessa on ollut aika paljon luuta, eli lihan sijasta on käytetty aika paljon liha- luujauhoa, tai sen tapaista raaka-ainetta.

Hintaerot marketissa ja eläinkaupassa selviä

Lemmikkien rehuja myyvät marketit, eläinlääkärit ja eläinkaupat.
Kun marketin ja eläinkaupan myydyimpien, maksimissaan 100g:n, kosteiden kissanruokien hintoja vertailee, on ero selvä: siinä missä S-marketissa suositut Sheban kerta-annokset maksavat 84 senttiä, on eläinkauppa Faunattaressa myydyimpien tuotteiden joukossa kolme viidestä yli tuplasti sen.

Myydyimmät kissanruoat (kosteat)

S-MARKET ARABIA

tuote €/100g
1. SHEBA, lihalohiateria 0,84
2. SHEBA, perinteinen kalkkunapata 0,84
3. SHEBA, lihapata, kanakalkkuna 0,84
4. SHEBA, lihapata, kanakalkkuna 0,84
5. SHEBA kana-ateria 0,84

Myydyimmät kissanruoat (kosteat)

FAUNATAR

tuote €/100g
1. NUTRO CHOICE, complete care, salmon 0,94
2. ALMO NATURE, Atlantin tonnikalaa 1,71
3. ALMO NATURE, Kitten kana 1,71
4. NUTRO CHOICE, complete care, kitten 0,94
5. ALMO NATURE, lohi 1,71

Markettiruoka käy hyvin ravinnoksi lemmikille
kissat syo (copyright YLE/videokuvaa)

Eläinlääkärit myyvät suureksi osaksi samoja merkkejä kuin eläinkaupat. Ne ovat eläinlääkärien kehittämiä tuotteita ja niiden sanotaan olevan laadukkaampia kuin markettiruoan.
- Hirveät rahathan niissä varmasti nykyään liikkuvat ja joskus jotkut ruoat tuntuvat kovinkin kalliilta, jos sanoisin, että liekö hatusta temmattu, niin en usko että olen kovinkaan väärässä, naurahtaa eläinlääkäri Janne Sillman. Hän puolustaa markettiruokia ja jatkaa:

-Monet kissat ja koirat tulevat melko vaatimattomallakin eläinruoalla toimeen ja on olemassa paljon tilanteita, joissa ne ovat terveellisempiä kuin sellaiset ruuat jotka sisältävät liian paljon tiettyjä ainesosia.

Edes tuotteiden valvoja ei vannoisi hintalapun nimeen.

- Näetkö itse eroa eläinkauppojen ja markettiruoan välillä?

- En,en näe, toteaa tarja Root.

- Niissähän on hintaeroja, onko kalliimpi parempaa?

- No omasta mielestäni ei ole.

Kuiva-ainetiedot paras tapa verrata ruokia keskenään

Täyttä selvyyttä kissan- ja koiranruoasta on vaikea saada, kuluttajalle kun ei anneta tarpeeksi tietoa tuotteiden sisällöstä. Jos perusteellista hinta- ja laatuvertailua haluaa tehdä, kannattaa valmistajalta pyytää rehun kuiva-ainetiedot, sillä ruokien kosteusprosentti vaihtelee. Jos valmistaja ei ole yhteistyöhaluinen, voi kuiva-ainepitoisuuden laskea itse. Helpompaahan olisi, jos valmistajat vaivautuisivat merkitsemään kuiva-ainetiedot tuotteisiin.

(RAVINTOAINE %) jaettuna (100 - KOSTEUS %) x 100 = KUIVA-AINE %

Hill's®

koira ulkona (copyright YLE/videokuvaa)

Oman lemmikin ruokinta vaatii salapoliisityötä ja sinnikkyyttä ottaa asioista selvää. Muistettava on, että hyvien ravintoaineiden lisäksi ruokintaan vaikuttavat eläimen mahdolliset allergiat ja sairaudet. Ja tietysti fyysinen aktiivisuus.

Noora Vanhanen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.