Hyppää pääsisältöön

Käytännön ohje 50-luvulta – Aurinkoa on syytä ottaa joka päivä ja mieluusti nakuna

Suomen kesä on niin lyhyt, että aurinkoa olisi otettava jokaisena päivänä mieluiten syntymäpäiväasussa, opastaa 50-luvun filmi. Oikein annosteltuna aurinko on terveyden lähde.

Auringosta löytyy apu moneen sairauteen. Aurinkokylvyissä parantuu reuma, ihottumat ja moni muukin paha.

Uimahousut eivät tee eroa herran ja narrin välillä. Yhteistä kaikelle rannalla tungeksivalle väelle on auringon ottaminen. Täytyy kuitenkin varoa, ettei aurinko ota meitä. Auringonvalossa kun on erittäin korkeatehoisia säteitä, joita silmämme ei pysty havaitsemaan.

Aurinkoon täytyykin ensin totuttautua esimerkiksi purjehtimalla. Vasta sen jälkeen voi makoilla rannalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että paikallaan makaaminen altistaa verenkierron häiriöille.

Auringossa lepäillessä täytyy siis suojata iho ja muistaa myös silmät. Aikoinaan oli olemassa uskonlahko, joka aurinkoon tuijottamalla tuli sekä sokeaksi että pyhäksi. Jos haluaa jatkossakin nauttia kauniista rantanäkymistä, ei auringonvalaisemaan paperiin saa tuijottaa ilman laseja.

Ruskettuminen perustuu sille, että ruumiimme - kuten tomaatti - alkaa muodostaa suojaväriä säteilyä vastaan. Tomaatti punastuu ja me rusketumme. Filmi esittelee kansainvälistä uimapukumuotia, joka antaa auringolle vapaat kädet päivettää. Uimiseen löytyvät omat tarkoituksenmukaiset puvut, ellei koe enää olevansa syntympäiväpuvussa esiintymisen sallivassa iässä.

Pojat sukellusvarusteissa rannalla
Pojat sukellusasussa. Pojat sukellusvarusteissa rannalla Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha aurinko
Mies lukee kirjaa rannalla.
Rannalla voi tehdä vaikka väitöskirjaa. Mies lukee kirjaa rannalla. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha aurinko

Aurinko ja meri -ohjelman tekijät

Tuotanto: Veikko Itkonen 31.1.1957
Selostus: Veikko Itkonen
Kuvaus: Kalle Peronkoski
Äänitys: Hugo Ranta

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto