Hyppää pääsisältöön

Ilkka Remes toi jännitystä idänsuhteisiin

Trillerikirjailija pyrki "tarinoihin, jotka saattoi virittää mahdollisimman isoille kierroksille". Karjalan lunnaat -romaanissa panoksena olivat sodassa luovutetut alueet.

Tietolaatikko

Ilkka Remes on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän on työskennellyt viestintäalalla
Remeksen romaaneja ovat Pääkallokehrääjä (1997), Karjalan lunnaat (1998), Pedon syleily (1999), Ruttokellot (2000), Uhrilento (2001), Itäveri (2002), Ikiyö (2003), Hiroshiman portti (2004), Nimessä ja veressä (2005) ja 6/12 (2006)
Ikiyö ja Nimessä ja veressä kuuluvat 2000-luvun menestyneimpiin suomalaisromaaneihin
Remes on kirjoittanut myös nuorisojännärit Piraatit (2003), Musta kobra (2004), Pimeän pyöveli (2005) ja Kirottu koodi (2006)

Ilkka Remes (oik. Petri Pykälä, s. 1962) on ollut angloamerikkalaisen suurvaltapolitiikkaa sivuavan trillerityypin uranuurtajia Suomessa.

Hänen esikoisromaaninsa Pääkallokehrääjä (1997) oli kuvitelma Neuvostoliittoon sidotusta kansandemokratia-Suomesta. Itäteema jatkui seuraavaksi ilmestyneessä Karjalan lunnaat -kirjassa.

Koska jännityskirjassa tarvittiin mahdollisimman suuria panoksia, suomalaisen kirjailijan katse kääntyy väkisinkin itään, Remes toteaa.

Viestintäalalla työskennellyt ekonomi valmisteli kirjojakin määrätietoisemmin kuin Suomessa oli totuttu: hän luetti tekstiään työstövaiheessa koelukijoilla ja teki siihen palautteen perusteella isojakin muutoksia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto