Hyppää pääsisältöön

Kenen joukoissa, Jouko Aaltonen?

Keväällä 2006 tuli elokuvateattereihin 1970-luvun poliittisesta laululiikkeestä kertova Jouko Aaltosen dokumentti. Olivatko solidaarisuus ja joukkovoima jälleen muodikkaita?

Tietolaatikko

Jouko Aaltosen elokuvia ovat mm. Viisi päivää härkätiellä (1994), Loistoaika (1996), Kuninkaan matkassa (1996), Rummun ja Buddhan välissä (1997), Rakenna ja tuhoa (1998), Nälän tie (1999), Kaksi tietä (1999), Kusum (2000), Lähettiläät (2003), Hengenpelastaja (2005) ja Kenen joukoissa seisot (2006)

2000-luvulla ajallinen etäisyys oli riittävä, jotta 1970-lukua voitiin puida hieman analyyttisemmin, Jouko Aaltonen sanoo.

Tutkija Jari Sedergrenin mielestä Kenen joukoissa seisot -filmi tuo esiin poliittisen historian unohtaman asian: ihmisten kokemukset. Se on enemmän nostalgiaa ja kulttuurihistoriaa kuin poliittinen filmi.

Yhteiskunnallisen ja poliittisen elokuvan tilasta Suomessa ja muualla on keskustelemassa myös Raid-ohjaaja Tapio Piirainen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto