Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Linssien lämpövauriot yllätys useimmille

pöydällä (copyright YLE/videokuvaa)

Useimmat silmälasien omistajat osaavat suojella silmälasiensa linssejä naarmuilta, mutta kuinka moni tietää, että jo pelkkä äkillinen lämpötilanvaihtelu voi vahingoittaa linssejä?

Silmälasien heikoiten tunnettu vihollinen onkin linssin heijastuksenestopinnoitteeseen muodostuva lämpövaurio.

- Asiakas oli ollut metsillä ja siinä sitten istunut nuotiolle. Oli ollut syksyinen keli, ja lasit olivat likaiset. Mies oli miettinyt, mitä tehdä ja kun pakki oli ollut tulella, niin oli sitten näppäränä poikana käyttänyt lasit siinä kiehuvassa vedessä ja todennut, että laseista ei tainnutkaan tulla ihan puhtaat, kertoo Petri Kortelainen Itäkeskuksen Optilookista.

Kortelaisen esimerkki on osoitus siitä, että silmälasit saa rikki monella tavalla. Perinteinen päälle istuminen on suhteellisen helppo välttää, mutta silmälasinlinsseistä saa käyttökelvottomat ilman runnomistakin. Kallisarvoisia linssejä uhkaavat takamuksen lisäksi myös uuni, pesukone, hiustenkuivaaja ja muut äkillisten lämpöaaltojen lähteet, kiehuvasta vedestä puhumattakaan.

Jos silmälaseihin ilmaantuu tällaisia pieniä halkeamia muistuttavia juovia, linsseissä on todennäköisesti itse aiheutettu lämpövaurio. Varsinainen linssi on kyllä kunnossa, mutta päälle laitettu heijastuksenestopinnoite on lohkeillut.

Instru Optiikan linssituotepäällikkö Erkki Tala sanoo, että kyse on linssi- ja pinnoitemateriaalien epäsuhtaisesta lämpölaajenemisesta.

- Joko hetkellinen voimakas korkeille lämpötiloille altistuminen tai sitten suuri lämpötilaero eli siirrytään kovin lämpimästä pakkasilmaan. Lämpötilaero laukaisee pinnoitteen irtoamisen.

Lämpövauriotieto ei kulje

Suurille optikoille tulevista vaurioilmoituksista noin 15 prosenttia on lämpövaurioita. Näissä tapauksissa asiakkaat ovat usein enemmän tai vähemmän yllättyneitä. Linssituotepäällikkö Talan mukaan lämpövaurio on juuri se, josta asiakkaat tulevat kyselemään liikkeisiin.
sohvalla (copyright YLE/videokuvaa)

- Ajatellaan vaikkapa, että ei ole millään tavalla käytössä voitu aiheuttaa näitä vaurioita. Se herättää kysymyksiä, kun linsseillä ei kunnolla nähdä ja toisaalta ei löydetä luonnollista selitystä. Silloin on tapana ottaa yhteyttä lasit myyneeseen liikkeeseen, joka asiantuntijana voi arvioida onko laseissa jotain erikoista, Tala sanoo.

Tieto pinnoitteiden lämpöherkkyydestä ei siis aina tavoita asiakasta, vaikka linssien hoito-ohjeista ja erilaisista vaurioista on liikkeellä monenlaista lappua.

Silmälasivakuutus ei kata

Jos lämpövaurioita pääsee varoituksista huolimatta sattumaan, silmälaseille hankittu vakuutuskaan ei auta. Suuri osa salakavalasti ilmaantuvista lämpövaurioista jää tällä hetkellä pääasiallisesti asiakkaan vastuulle.

-Silmälasivakuutus kattaa ulkoiset, ennalta-arvaamattomat ja äkillisesti tapahtuneet vauriot silmälaseille. Tyypillisesti lämpövauriot eivät kuulu ennalta-arvaamattomien vaurioiden piiriin siitä syystä, että nämä käydään läpi lasien luovutustilanteessa, Tala kertoo.

Vaikka vauriot määritelläänkin läpikäydyiksi, suuri osa silmälasikansasta ei tunnu asiasta tietävän.
halki (copyright YLE/videokuvaa)

- En todellakaan, vastaa turkulainen Markku Suksi kysyttäessä uuninluukun avaamiseen liittyvistä riskeistä.

- En tiennyt. En tiennyt, sanoo myös turkulainen Raimo Häkkinen.

- No en kyllä, en oo ymmärtänyt varoa. Olen kyllä viime aikoina itse huomannut, että sieltä uunista tulvahtaa se höyry niin kuumasti, toteaa helsinkiläinen Raija Rannasmaa.

Turkulainen Saija Dalen kertoo tietävänsä asiasta, mutta ei ole varma mainitsiko asiasta äiti vai optikko.
- Ainakin äiti varoitti, Dalen hymyilee.

Pinnoitteiden uusimista ei suositella

kasvot (copyright YLE/videokuvaa)

Osa optikkoliikkeistä on huomannut, että tieto lämpöherkkyydestä ei ole kulkenut perille.

Jos silmälasit hankkineelle sattuu kuitenkin vahinko, pinnoitteiden uusiminen on kallista ja hankalaa. Vahingoittunut pinnoite on poistettava ennen uuden laittamista. Linssejä valmistavan Piiloset Oy:n linssituotepäällikön Jan-Eric Breitholtzin mukaan hintaa tulee noin kahdeksankymmentä euroa linssiä kohden – eikä lopputuloskaan ole aivan uuden veroinen.

- Muovilinsseihin pinnoitteiden korjaaminen on mahdollista, muttei kovin suositeltavaa sillä linsseihin jää aina kosmeettinen jälki. Sille jäljelle ei voi mitään.

Linssireklamaatiot päättyvätkin usein uusien lasien hankintaan. Äärimmäisissä olosuhteissa liikkuville silmälasien ostajalle Breitholtz antaa yhden neuvon.

- Jos käyttäjä on usein kovissa ääriolosuhteissa, ei kannata laittaa heijastuksenestopinnoitetta, mikäli se on voimakkuuden kannalta teknisesti mahdollista.

Antti Hyrkäs / TV1 Kuningaskuluttaja

Muokattu 12.1.2015: Ulkoasun korjauksia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.