Hyppää pääsisältöön

Ami Aspelund: Fantasiaa

Vuonna 1983 Suomea lähti edustamaan mm. musikaaleista tuttu Ami Aspelund. Räväkkä euroviisuiskelmä sijoittui kansainvälisestikin kohtuullisesti.

Fantasiaa-nimisen laulun on säveltänyt Kari Kuusamo ja sanoittanut Kaisu Liuhala. Laulu valittiin ylivoimaisella yleisöäänten enemmistöllä Suomen edustajaksi.

Münchenin finaalissa Suomen euroviisuille ennenkin pisteitä antanut Kreikka muisti taas Suomea kahdeksalla pisteellä. Suomi sijoittui jaetulle 11. sijalle Italian kanssa. Italian "Per Lucian" levytti suomeksi Katri-Helena nimellä "Kirje sulle".

Kilpailun voitti Luxemburgin Corinne Hermes laululla "Si La Vie Est Cadeau", jonka Taiska levytti suomeksi nimellä Lahjan sain.

Münchenistä alkoi naapurimaassamme Ruotsissa Carola Häqqkvistin kultakausi. Främling sijoittui kansainvälisessä kilpailussa kolmanneksi, ja laulun ympärille rakennettu albumi myi Ruotsissa yli miljoona kappaletta.

Ami Aspelund on tehnyt uransa iskelmän ulkopuolella ravintolashow-maailmassa. Perinteisiä suomalaisia tanssilavakeikkoja hän ei ole juurikaan tehnyt.

Tietolaatikko

Ami Aspelund: Fantasiaa
Kirka: Täytyy uskaltaa
Tapani Kansa: Kadonneen rakkauden unelma
Tapani Kansa: Kun kyynelilläni nuottini kastelen
Kirka: Tuhanteen aamuun
Opus 5: Muista mua musiikilla
Meiju Suvas: Laulujen laulu
Kirka: Kaksi vaan
Meiju Suvas: Rakastunut nainen
Ami Aspelund & Opus 5: Hymni Äiti Teresalle

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto