Hyppää pääsisältöön

Ami Aspelund: Fantasiaa

Vuonna 1983 Suomea lähti edustamaan mm. musikaaleista tuttu Ami Aspelund. Räväkkä euroviisuiskelmä sijoittui kansainvälisestikin kohtuullisesti.

Fantasiaa-nimisen laulun on säveltänyt Kari Kuusamo ja sanoittanut Kaisu Liuhala. Laulu valittiin ylivoimaisella yleisöäänten enemmistöllä Suomen edustajaksi.

Münchenin finaalissa Suomen euroviisuille ennenkin pisteitä antanut Kreikka muisti taas Suomea kahdeksalla pisteellä. Suomi sijoittui jaetulle 11. sijalle Italian kanssa. Italian "Per Lucian" levytti suomeksi Katri-Helena nimellä "Kirje sulle".

Kilpailun voitti Luxemburgin Corinne Hermes laululla "Si La Vie Est Cadeau", jonka Taiska levytti suomeksi nimellä Lahjan sain.

Münchenistä alkoi naapurimaassamme Ruotsissa Carola Häqqkvistin kultakausi. Främling sijoittui kansainvälisessä kilpailussa kolmanneksi, ja laulun ympärille rakennettu albumi myi Ruotsissa yli miljoona kappaletta.

Ami Aspelund on tehnyt uransa iskelmän ulkopuolella ravintolashow-maailmassa. Perinteisiä suomalaisia tanssilavakeikkoja hän ei ole juurikaan tehnyt.

Tietolaatikko

Ami Aspelund: Fantasiaa
Kirka: Täytyy uskaltaa
Tapani Kansa: Kadonneen rakkauden unelma
Tapani Kansa: Kun kyynelilläni nuottini kastelen
Kirka: Tuhanteen aamuun
Opus 5: Muista mua musiikilla
Meiju Suvas: Laulujen laulu
Kirka: Kaksi vaan
Meiju Suvas: Rakastunut nainen
Ami Aspelund & Opus 5: Hymni Äiti Teresalle

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto