Hyppää pääsisältöön

Carita Holmström: Älä mene pois

Vuonna 1974 Suomen euroviisukarsinnoissa oli nuoren Carita Holmströmin vuoro. Klassinen balladi ei riittänyt Brightonissa kymmenen joukkoon.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finaali:

Carita Holmström: Alä mene pois
Ritva Oksanen: Musta tango
Pepe Willberg: Sinä ja minä
Jukka Kuoppamäki: Aurinkomaa
Anneli Sari: Jäähyväiset
Muska & George: Senhän sanoo järkikin
Danny: Jos maailmassa vain ois kahva
Markku Aro: Anna kaikkien kukkien kukkia

Suomen karsinnat järjestettiin vuonna 1974 kaksiosaisena. Mm. edellisenä vuonna hyvin Tom tom tomillaan menestynyt Marion Rung jäi tällä kertaa semifinaaleihin.

Voiton vei flyygelin ääressä laulanut musiikinopiskelija Carita Holmström. Nuorta lahjakkuutta oli muistettu samana vuonna musiikkitoimittajien parhaan viihdelevyn palkinnolla.

Voittokappaleen sävelsi Eero Koivistoinen ja suomenkieliset sanat teki Hector.

Brightonissa laulu esitettiin englanniksi nimellä "Keep me warm". Sanoituksesta vastasi Frank Robson.

Vuosi 1974 oli euroviisuissa historiallinen. Voiton vei Ruotsia edustanut Abba Waterloollaan.

Caritan sijoitus oli 13. Pisteitä Suomi sai Israelilta, Britannialta ja Irlannilta.

Carita Holmström on tehnyt muusikon uraa euroviisujen jälkeen sivutoimisesti. Hän on toiminut mm. musiikkipedagogina ja musiikin lehtorina.

Vuonna 1974 karsintakilpailun finaalissa kilpaili kahdeksan laulua ja voittaja päätti 20-jäseninen tuomaristo. Kisaan osallistui paljon tunnettuja taiteilijoita. Muska ja George Babitzin (Senhän sanoo järkikin), Ritva Oksanen (Musta tango), Danny (Jos maailmassa vain ois kahva), Pepe Willberg (Sinä ja minä), Jukka Kuoppamäki (Aurinkomaa), Anneli Sari (Jäähyväiset) ja Markku Aro (Anna kaikkien kukkien kukkia).

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto