Hyppää pääsisältöön

Carita Holmström: Älä mene pois

Vuonna 1974 Suomen euroviisukarsinnoissa oli nuoren Carita Holmströmin vuoro. Klassinen balladi ei riittänyt Brightonissa kymmenen joukkoon.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finaali:

Carita Holmström: Alä mene pois
Ritva Oksanen: Musta tango
Pepe Willberg: Sinä ja minä
Jukka Kuoppamäki: Aurinkomaa
Anneli Sari: Jäähyväiset
Muska & George: Senhän sanoo järkikin
Danny: Jos maailmassa vain ois kahva
Markku Aro: Anna kaikkien kukkien kukkia

Suomen karsinnat järjestettiin vuonna 1974 kaksiosaisena. Mm. edellisenä vuonna hyvin Tom tom tomillaan menestynyt Marion Rung jäi tällä kertaa semifinaaleihin.

Voiton vei flyygelin ääressä laulanut musiikinopiskelija Carita Holmström. Nuorta lahjakkuutta oli muistettu samana vuonna musiikkitoimittajien parhaan viihdelevyn palkinnolla.

Voittokappaleen sävelsi Eero Koivistoinen ja suomenkieliset sanat teki Hector.

Brightonissa laulu esitettiin englanniksi nimellä "Keep me warm". Sanoituksesta vastasi Frank Robson.

Vuosi 1974 oli euroviisuissa historiallinen. Voiton vei Ruotsia edustanut Abba Waterloollaan.

Caritan sijoitus oli 13. Pisteitä Suomi sai Israelilta, Britannialta ja Irlannilta.

Carita Holmström on tehnyt muusikon uraa euroviisujen jälkeen sivutoimisesti. Hän on toiminut mm. musiikkipedagogina ja musiikin lehtorina.

Vuonna 1974 karsintakilpailun finaalissa kilpaili kahdeksan laulua ja voittaja päätti 20-jäseninen tuomaristo. Kisaan osallistui paljon tunnettuja taiteilijoita. Muska ja George Babitzin (Senhän sanoo järkikin), Ritva Oksanen (Musta tango), Danny (Jos maailmassa vain ois kahva), Pepe Willberg (Sinä ja minä), Jukka Kuoppamäki (Aurinkomaa), Anneli Sari (Jäähyväiset) ja Markku Aro (Anna kaikkien kukkien kukkia).

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto