Hyppää pääsisältöön

Kaija Kärkinen: Hullu yö

Melko tuntematon Kaija Kärkinen nousi Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1991. Finaalissa Suomi ei menestynyt, mutta Kärkisen laulu-ura lähti kotimaassa nousuun.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Kaija Kärkinen: Hullu yö
Samuli Edelmann: Peggy
Riki Sorsa: Viimeinen tie
Kirka: Taivas ja maa
Arja Koriseva: Enkelin silmin
Nina: Kuinka voisinkaan
Clifters: I love you
Arja Koriseva: Molto presto
Anna Hanski: Elämän haitari
Jake Voutilainen & Mervi Hiltunen: Kauneimmat lauseet

Turun uudessa Typhoon-hallissa valittiin euroviisuedustajan lisäksi myös edustaja Aasiassa pidettyyn Kultainen leija -laulukilpailuun. Suomea lähti edustamaan Samuli Edelmann laululla "Peggy".

Eurovision laulukilpailu pidettiin keväällä 1991 Roomassa. "Hullu yö" sai kuusi pistettä ja sijoittui häntäpäähän 20:nneksi.

Vuoden 1991 voiton vei Ruotsin euroviisukonkari Carola Häqqkvist kappaleella "Fångad av en Stormvind".

Kaija Kärkinen on keikkaillut euroviisujen jälkeen miehensä Ile Kallion kanssa. Lisäksi Teatterikorkeakoulussa opiskellut Kärkinen on tuttu näky teatterilavoilla.

Vuoden 1991 euroviisuedustajaa karsittiin hienoimmissa puitteissa koskaan. Karsintafinaali järjestettiin Turun Typhoon-hallissa, jossa karsinnan jälkeen oli tarkoitus olla Jerry Lee Lewisin konsertti. Lewisin oli tarkoitus esiintyä myös karsintaohjelmassa. Mutta lavalle nousikin Ylen viihdetoimituksen päällikkö Erkki Pohjanheimo kertomaan, että Lewis ei suostu esiintymään euroviisukarsinnassa. Lewisin tilalta ohjelmassa esiintyy hänen orkesterinsa Kenny Lovelacen johdolla.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto