Hyppää pääsisältöön

Katri Helena: Katson sineen taivaan

Suomalaisista euroviisukappaleista "Katson sineen taivaan" on edelleen radion soittolistoilla. Katri-Helenan tulkinta ei kuitenkaan sijoittunut kärkipaikoille euroviisufinaalissa.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:

Katri Helena: Katson sineen taivaan
Yvonne Gräsbeck: Hyvästi ystäväin
Pepe Willberg: Päivä tuskin päättyis kauniimmin
Kirka, Anna & Muska: Aikuiset anteeksi antaa
Markku Aro: Sano Susanne
Seidat: Hei tännepäin

Samassa sävellyskilpailussa valittiin edustaja sekä Euroviisuihin että Itä-Euroopan yleisradioyhtiö OIRT:n Interviisuihin, johon valittiin Ritva Oksanen kappaleella "Tuulessa soitto sousi".

Suomen vuoden 1979 euroviisukappaleen sävelsi Matti siitonen ja sanoitti Vexi Salmi. Laulu on mahtipontinen euroviisuiskelmä, ja se muistuttaa ehkä hieman Ranskan vuoden 1977 voittoviisua "Lintu ja lapsi".

Katri Helenan esitys Jerusalemissa oli vakuuttava, mutta sijoitus jäi vaatimattomaksi. Voiton vei isäntämaa Israel Suomessakin tutuksi tulleella kappaleella "Hallelujah".

Suomen oli tyytyminen 38 pisteeseen ja 14. sijaan. Sveitsi antoi pisteitä eniten, kahdeksan.

Laulun säveltäjä Matti Siitonen eli Fredi oli edustanut itse Suomea euroviisuissa jo kahdesti, vuosina 1967 ja 1976.

Paras Fredin sijoitus on vuoden 1976 11. sija kappaleella "Pump-pump".

Vuonna 1979 Euro- ja Interviisukarsinnat brändättiin Viisut 1979 -ohjelmaksi ja kisoihin pyrittiin aiempaa glamourimmalla tyylillä. Euroviisuehdokkuudesta kisasivat kokeneet konkarit Katri Helena, Markku Aro, Seidat, Babitzinin sisarukset Kirka, Muska ja Anna sekä Pepe Willberg. Ainoa tuntemattomampi esiintyjä oli turkulainen Yvonne Gräsbeck, joka esitti persoonallisesti taideballadin Hyvästi ystäväin. Raati arvosti laulun peräti kakkossijalle.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto