Hyppää pääsisältöön

Katri Helena: Katson sineen taivaan

Suomalaisista euroviisukappaleista "Katson sineen taivaan" on edelleen radion soittolistoilla. Katri-Helenan tulkinta ei kuitenkaan sijoittunut kärkipaikoille euroviisufinaalissa.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:

Katri Helena: Katson sineen taivaan
Yvonne Gräsbeck: Hyvästi ystäväin
Pepe Willberg: Päivä tuskin päättyis kauniimmin
Kirka, Anna & Muska: Aikuiset anteeksi antaa
Markku Aro: Sano Susanne
Seidat: Hei tännepäin

Samassa sävellyskilpailussa valittiin edustaja sekä Euroviisuihin että Itä-Euroopan yleisradioyhtiö OIRT:n Interviisuihin, johon valittiin Ritva Oksanen kappaleella "Tuulessa soitto sousi".

Suomen vuoden 1979 euroviisukappaleen sävelsi Matti siitonen ja sanoitti Vexi Salmi. Laulu on mahtipontinen euroviisuiskelmä, ja se muistuttaa ehkä hieman Ranskan vuoden 1977 voittoviisua "Lintu ja lapsi".

Katri Helenan esitys Jerusalemissa oli vakuuttava, mutta sijoitus jäi vaatimattomaksi. Voiton vei isäntämaa Israel Suomessakin tutuksi tulleella kappaleella "Hallelujah".

Suomen oli tyytyminen 38 pisteeseen ja 14. sijaan. Sveitsi antoi pisteitä eniten, kahdeksan.

Laulun säveltäjä Matti Siitonen eli Fredi oli edustanut itse Suomea euroviisuissa jo kahdesti, vuosina 1967 ja 1976.

Paras Fredin sijoitus on vuoden 1976 11. sija kappaleella "Pump-pump".

Vuonna 1979 Euro- ja Interviisukarsinnat brändättiin Viisut 1979 -ohjelmaksi ja kisoihin pyrittiin aiempaa glamourimmalla tyylillä. Euroviisuehdokkuudesta kisasivat kokeneet konkarit Katri Helena, Markku Aro, Seidat, Babitzinin sisarukset Kirka, Muska ja Anna sekä Pepe Willberg. Ainoa tuntemattomampi esiintyjä oli turkulainen Yvonne Gräsbeck, joka esitti persoonallisesti taideballadin Hyvästi ystäväin. Raati arvosti laulun peräti kakkossijalle.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto