Hyppää pääsisältöön

Laila Kinnunen: Valoa ikkunassa

Laila Kinnunen oli valloittanut Suomen Lazzarellallaan 1950-luvun lopussa. Vuonna 1961 oli vuorossa Suomen edustaminen euroviisuissa.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Laila Kinnunen: Valoa ikkunassa
Christina Hellman: Puuttuva lehti
Ritva Mustonen: Portinvartija
Kai Lind: Pikku ikkuna

Suomen ensimmäisen euroviisujen edustuskappaleen sävelsi Eino Hurme ja sanoitti Saukki. Laila Kinnusen esittämä "Valoa ikkunassa" on mollissa kulkeva balladi.

Kinnunen sijoittui Cannesissa pidetyssä kisassa kymmenenneksi eli suomalaisittain kohtuullisen hyvin. Osanottajamaita oli jo tuolloin 16.

Voitto meni vuonna 1961 Luxemburgiin. Elokuvatähti Jean-Claude Pascalin esittämän "Nous le amoreux" -laulun levytti suomeksi Leif Wager nimellä "Me rakastavaiset".

Laila Kinnunen oli 1960-luvun alussa Suomen johtavia iskelmätähtiä. Hän jatkoi uraansa vaihtelevaan tahtiin aina 1980-luvun alkuun asti. Laila Kinnunen ei ollut juurikaan julkisuudessa viimeisinä vuosinaan. Taitelija kuoli syksyllä 2000.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto