Hyppää pääsisältöön

Pave: Yamma Yamma

Pave Maijanen löi itsensä läpi 1980-luvun alussa vieläkin suositulla laululla Pidä huolta. Vuonna 1992 hänet valittiin Suomen euroviisuedustajaksi.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Pave Maijanen: Yamma yamma
Leena Nilsson: Soita kitaraa
Sonja Lumme: Rakkauden bulevardi
Riki Sorsa: Silmiisi sun

Vuoden 1992 karsinnat pidettiin edellisvuoden tapaan Turun Typhoon-hallissa. Sävellyskilpailu oli osin avoin ja osa lauluista tuli tilaussäveltäjiltä.

Reilusta 400 kappaleesta ammattilaisraati valitsi semifinaaliin kymmenen. Niistä neljä pääsi finaaliin.

Voiton vei ylivoimaisesti Pave Maijasen esittämä ja säveltämä sekä Hectorin sanoittama "Yamma Yamma".

Malmössä pidetyssä Eurovision laulukilpailun finaalissa Johnny Loganin säveltämä ja Linda Martinin esittämä "Why me" keräsi eniten pisteitä. Voitto meni siis muutaman vuoden tauon jälkeen Irlantiin.

Pave Maijanen jäi kisan viimeiseksi. Jugoslavia ja Israel antoivat Suomelle irtopisteitä, joten aivan nollilla ei Suomi jumbosijaansa ottanut.

Suomalaiset antoivat armottomasti kritiikkiä laululle, joka vielä Suomen-finaalin jälkeen oli ollut menevä ja kansainvälinen.

Yamma Yamma sai Suomen karsinnassa melkein puolet enemmän pisteitä kuin toiseksi tullut Leena Nilssonin esittämä Soita kitaraa. Nilssonin Soita kitaraa lähti edustamaan Suomea Kultainen Leija -kisaan Balille.

Suuren maailman show-henkeä karsintaohjelmaan toivat kansainväliset väliaikaesiintyjät hollantilainen Ten Sharp ja walesilainen Bonnie Tyler, joka esitti illan aikana kaksi eri kappaletta.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto