Hyppää pääsisältöön

Pihasoittajat: Viulu-ukko

1960-luvun folk-aallossa syntynyt Pihasoittajat pääsi Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1975. Viulu-ukosta kertova laulu menestyi hyvin.

Tietolaatikko

Tulokset:
1. Viulu-ukko, es. Pihasoittajat, 379 pts
2. Seikkailija, es. Danny, 368 pts
3. Laulu, es. Vesa-Matti Loiri & Sivupersoonat, 308 pts
4. Ovi elämään, es. Pepe Willberg, 279 pts
5. Oh, New York rakkain, es. Kirka & Islanders, 265 pts
6. Hei, lähde maailmaan, es. Dans, 256 pts
7. On jokin mikä yhdistää, es. Agit Prop, 228 pts
8. Mätämakee, es. Maarit, 205 pts
9. Naisen vuosi, es. Marjatta Leppänen, 196 pts

Vuoden 1975 Suomen-karsinnoissa oli taas mukana pitkä liuta iskelmän kärkikaartia.Yleisradio oli tilannut Suomen karsinnan laulut valitsemiltaan säveltäjiltä.

Eurovision laulukilpailun finaali pidettiin vuonna 1975 Tukholmassa, olihan Abba ottanut viisumestaruuden edellisenä vuonna.

Viulu-ukko keräsi mukavasti pisteitä, ja Sveitsi ja Saksa antoivat Suomelle täydet 12 pistettä. Sijoitus oli lopulta seitsemäs.

Vuoden 1975 euroviisuvoitto meni Hollantiin. Voittokappaleen nimi oli "Ding dinge dong", ja se levytettiin samalla nimellä myös Suomessa.

Kisa Suomen karsinnassa oli tasainen, sillä Dannyn esittämä seikkailija jäi toiseksi vain 11 pisteen erolla. Kärkikaksikko oli kisannut samassa välierässä pääsystä karsinnan finaaliin ja silloin Seikkailija oli saanut enemmän pisteitä.

Kisassa esiintyivät muun muassa Marjatta Leppänen naiseutta ylistävällä kappaleella (Naisen vuosi), Agit-Prop (Jotain mikä yhdistää), Maarit jazz-tyyppisellä kappaleella Mätämakee sekä Vesa-Matti Lori ja Sivupersoonat barokkivaatteissan (Laulu).

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto