Hyppää pääsisältöön

Pihasoittajat: Viulu-ukko

1960-luvun folk-aallossa syntynyt Pihasoittajat pääsi Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1975. Viulu-ukosta kertova laulu menestyi hyvin.

Tietolaatikko

Tulokset:
1. Viulu-ukko, es. Pihasoittajat, 379 pts
2. Seikkailija, es. Danny, 368 pts
3. Laulu, es. Vesa-Matti Loiri & Sivupersoonat, 308 pts
4. Ovi elämään, es. Pepe Willberg, 279 pts
5. Oh, New York rakkain, es. Kirka & Islanders, 265 pts
6. Hei, lähde maailmaan, es. Dans, 256 pts
7. On jokin mikä yhdistää, es. Agit Prop, 228 pts
8. Mätämakee, es. Maarit, 205 pts
9. Naisen vuosi, es. Marjatta Leppänen, 196 pts

Vuoden 1975 Suomen-karsinnoissa oli taas mukana pitkä liuta iskelmän kärkikaartia.Yleisradio oli tilannut Suomen karsinnan laulut valitsemiltaan säveltäjiltä.

Eurovision laulukilpailun finaali pidettiin vuonna 1975 Tukholmassa, olihan Abba ottanut viisumestaruuden edellisenä vuonna.

Viulu-ukko keräsi mukavasti pisteitä, ja Sveitsi ja Saksa antoivat Suomelle täydet 12 pistettä. Sijoitus oli lopulta seitsemäs.

Vuoden 1975 euroviisuvoitto meni Hollantiin. Voittokappaleen nimi oli "Ding dinge dong", ja se levytettiin samalla nimellä myös Suomessa.

Kisa Suomen karsinnassa oli tasainen, sillä Dannyn esittämä seikkailija jäi toiseksi vain 11 pisteen erolla. Kärkikaksikko oli kisannut samassa välierässä pääsystä karsinnan finaaliin ja silloin Seikkailija oli saanut enemmän pisteitä.

Kisassa esiintyivät muun muassa Marjatta Leppänen naiseutta ylistävällä kappaleella (Naisen vuosi), Agit-Prop (Jotain mikä yhdistää), Maarit jazz-tyyppisellä kappaleella Mätämakee sekä Vesa-Matti Lori ja Sivupersoonat barokkivaatteissan (Laulu).

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto