Hyppää pääsisältöön

Pihasoittajat: Viulu-ukko

1960-luvun folk-aallossa syntynyt Pihasoittajat pääsi Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1975. Viulu-ukosta kertova laulu menestyi hyvin.

Tietolaatikko

Tulokset:
1. Viulu-ukko, es. Pihasoittajat, 379 pts
2. Seikkailija, es. Danny, 368 pts
3. Laulu, es. Vesa-Matti Loiri & Sivupersoonat, 308 pts
4. Ovi elämään, es. Pepe Willberg, 279 pts
5. Oh, New York rakkain, es. Kirka & Islanders, 265 pts
6. Hei, lähde maailmaan, es. Dans, 256 pts
7. On jokin mikä yhdistää, es. Agit Prop, 228 pts
8. Mätämakee, es. Maarit, 205 pts
9. Naisen vuosi, es. Marjatta Leppänen, 196 pts

Vuoden 1975 Suomen-karsinnoissa oli taas mukana pitkä liuta iskelmän kärkikaartia.Yleisradio oli tilannut Suomen karsinnan laulut valitsemiltaan säveltäjiltä.

Eurovision laulukilpailun finaali pidettiin vuonna 1975 Tukholmassa, olihan Abba ottanut viisumestaruuden edellisenä vuonna.

Viulu-ukko keräsi mukavasti pisteitä, ja Sveitsi ja Saksa antoivat Suomelle täydet 12 pistettä. Sijoitus oli lopulta seitsemäs.

Vuoden 1975 euroviisuvoitto meni Hollantiin. Voittokappaleen nimi oli "Ding dinge dong", ja se levytettiin samalla nimellä myös Suomessa.

Kisa Suomen karsinnassa oli tasainen, sillä Dannyn esittämä seikkailija jäi toiseksi vain 11 pisteen erolla. Kärkikaksikko oli kisannut samassa välierässä pääsystä karsinnan finaaliin ja silloin Seikkailija oli saanut enemmän pisteitä.

Kisassa esiintyivät muun muassa Marjatta Leppänen naiseutta ylistävällä kappaleella (Naisen vuosi), Agit-Prop (Jotain mikä yhdistää), Maarit jazz-tyyppisellä kappaleella Mätämakee sekä Vesa-Matti Lori ja Sivupersoonat barokkivaatteissan (Laulu).