Hyppää pääsisältöön

"Rodney Harrington" yöttömässä yössä

Huippusuositun Peyton Place -sarjan tähti Ryan O´Neal kiisi vuonna 1970 helikopterilla ja vesitasolla tanssilavalta toiselle ihmetellen suomalaista juhannusta, Koskenkorvaa ja saunaintoa. Elävä arkisto tarjoaa ikimuistoisesta valtiovierailusta tehdyn tv-dokumentin sekä monivaiheisen keikan värikkään taustatarinan promoottorilegenda "Tappi" Suojasen itsensä kertomana.

Pikkukaupungin ihmissuhteista kertova amerikkalainen saippuasarja Peyton Place oli 1960- ja 1970-lukujen taitteessa Suomen katsotuin ulkomainen tv-ohjelma. Se saavutti ilmiömäisen suosion, jota voi verrata Dallasin tai Kauniiden ja rohkeiden myöhempään menestykseen. Kertoman mukaan kunnanvaltuustojen kokouksiakin ajoitettiin Peyton Placen mukaan.

Kidnappaus Kööpenhaminassa

Legendaarinen ohjelmajärjestäjä Tauno "Tappi" Suojanen toi sarjassa Rodney Harringtonia näytelleen Ryan O´Nealin Suomeen juhannuksena 1970. Tarina vierailun takana on Suomen viihdehistorian värikkäimpiä.

Suojasen apulaisena häärinyt monitoimimies Benny Hermansson oli kehunut tuntevansa tähden luvaten sopia vierailusta. Juhannusviikolla, kun keikat ja haastattelut oli jo sovittu, kävi Suojasen mukaan ilmi, ettei Hermanssonin puheilla ollut lainkaan katetta. Minkäänlaista Rodneya ollut tulossa.

Suojanen otti hätäpuhelun O'Nealin amerikkalaiselle managerille, joka kertoi suojattinsa olevan paraikaa filmaamassa Espanjassa. Manageri lupasi kuitenkin sopia näyttelijän kanssa tapaamisen Lontooseen, josta he yhdessä lentäisivät Suomeen.

Suojanen päätti kuitenkin ajan säästämiseksi kaapata näyttelijän mukaansa jo Kööpenhaminasta, jossa tämä vaihtaisi konetta. Hän puhui ympäri Finnairin paikalliset edustajat ja kaappasi heidän avullaan koneesta laskeutuvan uhrin. "Kidnap", suomalainen selitti pöllämystyneelle uhrille.

This is ditt rum... Peyton Place rum... gracias.― Promoottori Tauno Suojanen Peyton Place -näyttelijä Ryan O'Nealille

Suomessa "Rotnia" kiidätettiin vesitasolla ympäri maata juhannusjuhlasta toiseen. Lavakierroksen päätteeksi kuolemanväsynyt O'Neal kuskattiin Suojasen mökille. Dokumentissa kuullaan, kuinka englantia taitamaton promoottori kommunikoi tähden kanssa sekakielisin lausein: "This is ditt rum... Peyton Place rum... gracias".

Suojasen oman tarinan mukaan vieraan lepo loppui kuitenkin lyhyeen, kun vahvasti humaltunut isäntä herätti hänet ja yritti saada tämän väkisin lauteille. "Ei täällä Suomessa nukuta!" Tv-dokumentissa episodia ei nähdä, mutta kovin halukkaalta saunaan ei "Rotni" siinäkään vaikuta.

O'Nealin kerrotaan kysyneen epätoivoissaan, kuka oli tämä hullu mies, joka on vienyt häntä Kööpenhaminasta asti ja kiskoo vielä saunaan. 1990-luvulla tehdyssä radiohaastattelussa Suojanen vakuuttaa, ettei näyttelijä ole vieläkään saanut ikimuistoisesta keikasta penniäkään.

Vuotta myöhemmin Suojanen jatkoi juhannuksen tähtivierailujen sarjaa tuottamalla maahan tv-tähti James Druryn, joka esitti nimiosaa lännensarjassa Virginialainen. Myös tästä merkkitapahtumasta tehtiin tv-dokumentti.

Tietolaatikko

Yhdysvalloissa Peyton Placea esitettiin vuosina 1964–1969. Sarja pohjautui alun perin Grace Metalliousin samannimiseen romaaniin (1956) ja siitä tehtyyn elokuvaan (1957).
Suomessa Yleisradio esitti Peyton Placea vuonna 1965 nimellä Pikkukaupungissa tapahtuu. MTV otti sarjan ohjelmistoonsa vuonna 1969. Kriitikot pitivät Peyton Placea näennäisrealistisena, kliseisenä ja keskiluokkaista arvomaailmaa pönkittävänä.

Keskustele