Hyppää pääsisältöön

Seija Simola: Anna rakkaudelle tilaisuus

Seija Simolan esittämä balladi valittiin Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1978. Heikko menestys Pariisin-kisassa laski tähden levymyyntiä.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Seija Simola: Anna rakkaudelle tilaisuus
Lea Laven: Aamulla rakkaani näin
Katri Helena: Ystävä
Anneli Saaristo: Sinun kanssasi, sinua ilman
Mirumaru: Abc
Reijo Karvonen: Lemmenlaulu
Martti Metsäketo: En viipyä voi

Seija Simola muistetaan mm. 1969 levytetystä italialaisiskelmästä "Sulle silmäni annan". Hän oli osallistunut myös ennen vuotta 1978 euroviisukarsintoihin.

1970-luvun loppupuolella laulaja oli ollut äitiyslomalla, josta syntyi teema myös euroviisukappaleeseen vuonna 1978. Laulun sävelsi Reijo Karvonen.

Eurovision laulukilpailun finaali pidettiin huhtikuun 22. päivänä Pariisissa. Voiton vei Israelin Izhar Cohen & Alphabeta kappaleella "A-Ba-Ni-Bi". Sen on tehnyt suomeksi Frederik nimellä Rakkauden aika. Luxemburgia edusti kansainvälisestikin tunnettu Baccara-duo.

Suomi jäi kisassa toiseksi viimeiseksi, kun vain Norja antoi Suomelle kaksi pistettä.

Seija Simolan levymyynti lähti kehnon euroviisumenestyksen takia laskuun. Tappio kuitenkin unohtui, ja mm. "Ei itkeä saa Argentiina" soi edelleen radiossa.

Vuonna 1978 euroviisukarsinnan yhteydessä kisattiin myös Interviisuihin osallistumisesta. Sopotin laulukilpailu oli edellisenä vuonna uudelleenbrändätty Intervision laulukilpailuksi, jota usein sanottiin Itä-Euroopan vastineeksi Euroviisuille.

Spektaakkelimainen kilpailulähetys jaettiin kahteen osaan, joista ensimmäisessä kuultiin kaikki kilpailukappaleet ja toisessa ensin esiintyi edellisen vuoden Interviisuvoittaja, tšekkiläinen Helena Vondráčková ja sitten alueraadit ilmoittivat äänistään. Näin saatiin sekä Euro- että Interviisuihin lähtijät selville.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto