Hyppää pääsisältöön

Seija Simola: Anna rakkaudelle tilaisuus

Seija Simolan esittämä balladi valittiin Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1978. Heikko menestys Pariisin-kisassa laski tähden levymyyntiä.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Seija Simola: Anna rakkaudelle tilaisuus
Lea Laven: Aamulla rakkaani näin
Katri Helena: Ystävä
Anneli Saaristo: Sinun kanssasi, sinua ilman
Mirumaru: Abc
Reijo Karvonen: Lemmenlaulu
Martti Metsäketo: En viipyä voi

Seija Simola muistetaan mm. 1969 levytetystä italialaisiskelmästä "Sulle silmäni annan". Hän oli osallistunut myös ennen vuotta 1978 euroviisukarsintoihin.

1970-luvun loppupuolella laulaja oli ollut äitiyslomalla, josta syntyi teema myös euroviisukappaleeseen vuonna 1978. Laulun sävelsi Reijo Karvonen.

Eurovision laulukilpailun finaali pidettiin huhtikuun 22. päivänä Pariisissa. Voiton vei Israelin Izhar Cohen & Alphabeta kappaleella "A-Ba-Ni-Bi". Sen on tehnyt suomeksi Frederik nimellä Rakkauden aika. Luxemburgia edusti kansainvälisestikin tunnettu Baccara-duo.

Suomi jäi kisassa toiseksi viimeiseksi, kun vain Norja antoi Suomelle kaksi pistettä.

Seija Simolan levymyynti lähti kehnon euroviisumenestyksen takia laskuun. Tappio kuitenkin unohtui, ja mm. "Ei itkeä saa Argentiina" soi edelleen radiossa.

Vuonna 1978 euroviisukarsinnan yhteydessä kisattiin myös Interviisuihin osallistumisesta. Sopotin laulukilpailu oli edellisenä vuonna uudelleenbrändätty Intervision laulukilpailuksi, jota usein sanottiin Itä-Euroopan vastineeksi Euroviisuille.

Spektaakkelimainen kilpailulähetys jaettiin kahteen osaan, joista ensimmäisessä kuultiin kaikki kilpailukappaleet ja toisessa ensin esiintyi edellisen vuoden Interviisuvoittaja, tšekkiläinen Helena Vondráčková ja sitten alueraadit ilmoittivat äänistään. Näin saatiin sekä Euro- että Interviisuihin lähtijät selville.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto