Hyppää pääsisältöön

Sonja Lumme: Eläköön elämä

Klubeilta ja musikaaleista tuttu Sonja Lumme valittiin Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1985. Laulun sävelsi Petri Laaksonen.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Sonja Lumme: Eläköön elämä
Riki Sorsa: Haaveissa vainko oot mun
Tapani Kansa: Siksi lauluni soi
Riki Sorsa & Ami Aspelund: Lapset maailman
Bianca Morales & Jokke Seppälä: Huomenna
Jokke Seppälä: Jossain
Bianca Morales: Mennään vaan
Ami Aspelund: Mandy
Ami Aspelund: Sången om vårt hus
Tapani Kansa: Onnellisuus
Sonja Lumme: Mulle rakkauden kevät toi
Bianca Morales: Ei aina svengaa

Vuoden 1985 euroviisu nosti vielä tuntemattoman Petri Laaksosen suomalaiselle sävelkartalle. V-P Lehdon sanoittama "Eläköön elämä" voitti Suomen euroviisukarsinnan ylivoimaisesti. Päätöksen tekivät alueraadit.

Eurovision kansainvälinen finaali pidettiin vuonna 1985 Göteborgissa. Edellisenä vuonna voiton oli vienyt ruotsalaistrio Herreys.

Sonja Lumme klaarasi esityksensä hyvin, ja Suomi sijoittui yhdeksänneksi. Ruotsi ja Kreikka antoivat Laaksosen säveltämälle laululle kymmenen pistettä.

Euroviisuvoitto meni vuonna 1985 ensimmäisen kerran Norjaan. Vauhdikas naisduo Bobbysocks lauloi Suomessakin paljon soineen kasari-iskelmän "La det swinge".

Petri Laaksonen sävelsi myös Suomen vuoden 1987 euroviisun "Sata salamaa", jota pidetään hänen sävellysuransa läpimurtona.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto