Hyppää pääsisältöön

Vicky Rosti: Sata salamaa

Vuoden 1987 euroviisuedustajaksi valittiin Virve Rosti. Hän oli tullut tunnetuksi 1970-luvulla mm. käännösiskelmästä "Kun Chicago kuoli".

Tietolaatikko

Suomen karsinta 1987:

Vicky Rosti: Sata salamaa (säv. Petri Laaksonen, san. V-P Lehto, sov. Olli Ahvenlahti)
Johnny Lee Michaels: Kesätuuli
Paula Koivuniemi: Musiikki niin kuin se on
Tauski & Co.: Communication
Jussi Halme & Helena Miller: Hei, me lennetään
Matti Esko: Isäni maa
Jorma Kääriäinen: Tuuli soittaa
Leena Nilsson: Eilinen uudelleen
Leena Nilsson: Ei yhtään laivaa
Kisu: Kiitos ja anteeks!

Rosti oli ollut haluton lähtemään Suomen euroviisukarsintaan, mutta Sata salamaa -laulun säveltäjä Petri Laaksonen oli luvannut, ettei kappale kuitenkaan voittaisi.

Sata salamaa voitti kuitenkin niukalla yleisöäänten enemmistöllä Johnny Lee Michaelsin esittämän ja Neumannin säveltämän "Kesätuulen".

Eurovision laulukilpailun kansainvälinen finaali pidettiin Brysselissä 9. toukokuuta. Kilpailun voittajaksi nousi Mr. Euroviisu eli Irlannin Johnny Logan kappaleella "Hold me now".

Vuoden 87 euroviisuista on jäänyt elämään myös Italian Umberto Tozzin "Gente di Mare".

Dramaattinen "Sata salamaa" keräsi finaalissa 32 pistettä ja oli 15. Pisteiden lasku alkoi hyvin, kun ensimmäisenä pisteitä antanut Norja antoi Suomelle kympin. Sen jälkeen anti oli laihempaa.

"Sata salamaa" ei voittanut euroviisuja, mutta laulu on jäänyt vahvasti elämään suomalaisessa iskelmäkulttuurissa euroviisupiirien ulkopuolellakin.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto