Hyppää pääsisältöön

Ann-Christine: Playboy

Ossi Runne oli mukana euroviisujen kapelimestarina 1960-luvulta aina 1990-luvun alkuun asti. Vuoden 1966 edustussävelmä on hänen käsialaansa.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Ann Christine Nyström: Playboy
Laila Kinnunen: Muistojen bulevardi
Viktor Klimenko: Vieras rakastettuni
Lasse Mårtenson: Ken hän on?
Carola: Meren laulu
Tamara Lund: Märkää asfalttia
Marjatta Leppänen: Aamuyön tanssi
Danny: Pieni sana
Ilkka Rinne: Syysromanssi

Suomen karsinnan avoimeen sävellyskilpailuun tuli yli 200 ehdotusta. Niistä yhdeksän valittiin finaaliin.

Karsintojen toiseksi tuli Laila Kinnusen "Muistojen bulevardi", joka on tähden suurimpia menestysiskelmiä. Voittajaksi valittiin Yleisradion orkesterin uuden kapelimestarin säveltämä ja sanoittama "Playboy".

Esiintymisestä silminnähden nauttinut Ann Christine Nyström sijoittui Luxemburgissa pidetyssä finaalissa kymmenenneksi.

Vuoden 1966 euroviisuvoittaja oli Itävallan Udo Jürgens kappaleella "Merci chérie". Voitto on jäänyt maan viisuhistorian ainoaksi.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto