Hyppää pääsisältöön

Fredi: Varjoon - suojaan

Lasse Mårtensonin säveltämä "Varjoon - suojaan" valittiin Suomen euroviisuedustajaksi vuonna 1967. Laulun tulkitsi Fredi.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Fredi: Varjoon - suojaan
Danny: Sua kutsun, Maarit
Fredi: Oi tuntematon
Danny: Keskiyöllä
Laila Kinnunen: Unohdusta ei ole
Laila Kinnunen: Revontuli
Marion Rung: Goodbye
Marion Rung: Kesän laulu

Yleisradio järjesti vuoden 1967 viisuja varten tuttuun tapaan avoimen sävellyskilpailun, josta raati valitsi kahdeksan kappaletta.

Kilpailun voittokappale "Varjoon -suojaan" on Lasse Mårtensonin säveltämä ja Alvi Vuorisen sanoittama.

Myös toiseksi karsinnassa sijoittunut, Dannyn esittämä "Sua kutsun, Maarit" oli Mårtensonin sävellystyö.

Vuoden 1967 kansainvälinen Eurovision laulukilpailu pidettiin Wienissä huhtikuussa. Mukana oli 17 maata.

Voiton vei ilman kenkiä esiintynyt Britannian Sandy Shaw Puppet on a String -kappaleella. Se on levytetty myös suomeksi nimellä "Sätkynukke".

Fredin tulkinta riitti 12. sijalle. Se ei kuitenkaan lannistanut häntä, sillä hän osallistui Suomen edustajana euroviisuihin taas vuonna 1976 kohutulla Pump-pump-laululla.

Vuonna 1979 hän myös sävelsi Katri Helenalle laulun "Katson sineen taivaan".

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto