Hyppää pääsisältöön

Aku Louhimiehen tarina

2000-luvun menestysohjaaja antautui elokuva-alalle Doors-yhtyeen Jim Morrisonin inspiroimana. Hänen läpimurtoelokuvaansa ei etukäteen uskonut juuri kukaan.

"Jos leffasta tulee huono niin se on ohjaajan vika. Mutta jos leffasta tulee hyvä niin se on koko tekijäkaartin ansiota." Näin sanoo Venla 2003 -ohjaaja Aku Louhimies.

Levottomien ja Kuutamolla -elokuvien sekä suositun Irtiottoja-sarjan myötä paikkansa suomalaisten ohjaajien kärkikaartissa lunastanut Louhimies on ankara paitsi alaisilleen, myös itselleen.

"Et voi vaatia muita valvomaan, jos itse alat ohjaajantuolissa pilkkimään", sanoo Louhimies.

Tietolaatikko

Aku Louhimiehen elokuvia ovat Levottomat (2000), Kuutamolla (2002), Paha maa (2005), Riisuttu mies (2006) ja Valkoinen kaupunki (2006)
Hän on ohjannut myös lyhytelokuvat Juna (1995), Urpon ja Turpon salaisuus (1996), Sirpaleita (1996), Ensi tiistaina Brahmsia (1998) ja Metron kauneimmat saippuakuplat (2005)
Louhimies on toiminut ohjaajana tv-sarjoissa Tähtitehdas (1998), Sydänten akatemia (1998), Isänmaan toivot (1998), Elämä on näytelmä (1999) ja Irtiottoja (2003)

Teksti: Marko Gustafsson

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto