Hyppää pääsisältöön

Oskar Engberg Leninin opissa Siperiassa

Suomalainen Oskar Engberg sai sosialistisen alkeisopetuksen itseltään Leniniltä. Poliittisen toimintansa takia Siperiaan karkotetut Lenin ja Engberg tutustuivat Šušenskojessa vuonna 1897.

Tietolaatikko

Elämänsä loppuvaiheessa Lenin (1870-1924) totesi, että hänen päätavoitteensa eli vallankumouksen levittäminen koko kapitalistiseen maailmaan ei toteutuisi. Ennen kuolemaansa laatimassaan poliittisessa testamentissa hän arvosteli kumpaakin seuraajaehdokastaan, Trotskia sekä Neuvostovaltion johtoon sittemmin noussutta J. V. Stalinia.

Nadežda Krupskaja (1869-1939) toimi opettajana ja kansansivistystyön kansankomissaarina.

Oskar Engberg (1875-1955)työskenteli ennen karkotustaan sorvaajana Putilovin tehtailla Pietarissa. Viipurissa ja Pietarissa koulunsa käynyt Engberg puhui suomea, venäjää, saksaa ja ruotsia. Vapauduttuaan Šušenskojesta hän työskenteli monissa metallitehtaissa Viipurissa ja Pyhtäällä sekä vuosina 1925-1945 VR:n Helsingin Pasilan konepajalla. Engberg oli perustamassa Vantaan Jokivarren koulua (1903) sekä Korson työväen yhdistystä (1906). Vuonna 1906 Lenin tuli käymään Engbergin luona Suomen matkallaan. Engberg oli kuuden lapsen isä. Viimeisinä vuosinaan hän oli kiinnostunut teosofiasta.

Nuori ja poliittisesti kokematon Engberg sotkeutui sosialistiseen luokkataisteluun tsaarivallan aikana Pietarissa 1897.

Vallankumouksellista aineistoa sisältävien lentolehtisten hallussapidosta syytetty Engberg karkotettiin kolmeksi vuodeksi Itä-Siperian Šušenskojeen, jonne myös tuleva Neuvostoliiton perustaja Vladimir Iljitš Uljanov alias Lenin oli karkotettu aiemmin.

Myös Leninin morsian Nadežda Krupskaja sai karkotustuomion vallankumouksellisesta työstään. Morsiamen Šušenskojeen pääsyn ehdoksi asetettiin naimisiinmeno. Pariskunta vihittiin heinäkuussa 1898. Vihkisormuksina he käyttivät Engbergin viiden kopeekan kuparikolikosta takomia sormuksia.

Šušenskojessa Lenin alkoi opettaa Engbergille marxismia. Opetustyönsä lisäksi Lenin kirjoitti lehtiartikkeleita sekä tieteellisesti merkittävimmän teoksensa ”Kapitalismin kehitys Venäjällä” (1899). Myös Krupskaja perehdytti nuorta Engbergiä Marxin filosofiaan ja talousteorioihin. Lukemistona oli mm. saksankielinen ”Pääoma”.

Lenin ja Engberg vapautuivat Šušenskojesta 1900. Lenin asettui asumaan Sveitsiin ja Englantiin, Engberg Suomeen. Krupskaja muutti Ufan kaupunkiin suorittamaan tuomionsa loppuun.

Leninin ja bolševikkien johdolla tehty lokakuun vallankumous 1917 johti Neuvostoliiton perustamiseen 1922.

1937 Engberg ja Leninin leski Krupskaja tapasivat Moskovan Lenin-museon avajaisissa, jonne suomalainen oli kutsuttu puhumaan muistoistaan. Ystävysten tapaaminen ikuistettiin valokuvaan, joka oli nähtävillä museossa.

Oskar Engbergin haastattelu on vuodelta 1953. Toivo Määtän toimittamassa ohjelmassa 78-vuotias työväenliikkeen veteraani kertoo Leninistä sekä vaiheistaan Pietarissa ja Šušenskojessa.

Šušenskojen kylässä toimii edelleen vuonna 1938 perustettu Lenin-museo.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto