Hyppää pääsisältöön

Suomifilmin kultasormi Markus Selin

Markus Selinin isä omisti elokuvateatterin. Hänestä itsestään tuli yksi Suomen johtavista filmituottajista, "koska en muuta osaa".

Tietolaatikko

Markus Selin (s. 1960) on kokeillut siipiään myös mm. Nintendo-pelien maahantuojana
Hän tuottanut mm. elokuvat Jäätävä polte (1985), Esa ja Vesa - aruingonlaskun ratsastajat (1994),. Kummeli Kultakuume (1998) Häjyt (1999), Levottomat (2000), Pahat pojat (2003), Vares - yksityisetsivä (2004), Paha maa (2005), Matti (2006) ja Valkoinen kaupunki (2007)

Markus Selinin Solar Films on tunnettu etenkin suurta yleisöä tavoittelevista elokuvista. Arvostelijoiden suosion ja kahdeksan Jussia saanut Paha maa ei Selinin mielestä poikkea yhtiön muista filmeistä: "Pyrimme tekemään elokuvia, joissa on hyvät käsikirjoitukset."

Usein kriitikoiden ja elokuvien suurkäyttäjien näkemykset eivät kohtaa. Joidenkin toimittajien palstoja on Selinin mukaan opittu lukemaan tietyllä tavalla: "Jos arvostelija antaa viisi tähteä, yleisö ei mene katsomaan. Jos arvostelija antaa yhden tähden, filmillä on toivoa."

Ohjelmassa nähdään otteita myös Markus Selinin ja Renny Harlinin haastattelusta vuodelta 1985, jolloin kaksikko markkinoi esikoisfilmiään Jäätävä polte.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto