Hyppää pääsisältöön

Vesa-Matti Loiri: Huilumies

Vuoden 1980 viisukarsinnat järjestettiin vaihteeksi Tampereella. Edustajaksi Eurovision laulukilpailuun lähti Vesa-Matti Loiri.

Joukko iskelmämme kärkikaartia karsiutui pois jo semifinaalissa, ja voiton vei epäeuroviisumainen "Huilumies".

Huilumies oli euroviisuissa paljon mukana olleen Aarno Ranisen käsialaa, ja se oli tehty nimenomaan Vesa-Matti Loirille.

Kansainvälinen finaali pidettiin huhtikuun alkupuolella Haagissa. Viisut kaksi kertaa peräkkäin voittanut Israel vetäytyi vuodeksi kisasta pois, ja Hollanti tarjoutui isäntämaan tehtävään.

Vuoden 1980 voittaja oli Irlannin Johnny Logan kappaleella "Whats another Year".

"Huilumies" jäi finaalissa viimeiseksi kuudella pisteellään. Norja antoi Suomelle viisi ja Ranska yhden pisteen.

Suomessa spekuloitiin, että Interviisuihin valittu Marion Rungin "Hyvästi yö" olisi pitänyt valita euroviisuedustajaksi. Marion voitti kyseisellä laululla Intervision laulukilpailun.


Vuonna 1980 karsinta käytiin jo 1970-luvulta tutulla Viisut-konseptilla, jossa Euro- ja Interviisukilpailijat valittiin samassa ohjelmassa. Kisa käytiin kutsukilpailuna, johon osallistui 11 säveltäjää. Voittajat valitsivat alueraadit, joiden toimintaa yleisö kritisoi kovasti, sillä moni yleisön suosikkikappale jäi jo semifinaaleihin. Noista semifinaaleista loppukilpailuun pääsi kuusi laulua.

Karsinnan finaalilähetys oli jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä kuullaan kilpailukappaleet ja toisessa raatien äänet.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto