Hyppää pääsisältöön

Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen

Vuonna 1965 Suomen karsinnassa kuuntelijoiden suosikki oli Katri Helenan "Minne tuuli kuljettaa". Edustajaksi valittiin Viktor Klimenko ja laulu "Aurinko laskee länteen".

Karsinnassa oli mukana paikallisraati kymmenessä suomalaiskaupungissa sekä Pohjola-raati, johon kuului jäseniä muista Pohjoismaista.

Voittajaksi selvityi Marjatta Leppäsen esittämä "Iltaisin". Pohjola-raati oli Viktor Klimenkon laulun kannalla.

Päätös jätettiin pöydälle, ja parin päivän päästä Yleisradio ilmoitti, että Viktor Klimenkon esittämä ja Toivo kärjen sekä Reino Helismaan tekemä "Aurinko laskee länteen" on Suomen edustaja.

Kansainvälinen finaali pidettiin maaliskuussa Napolissa. Kilpailun voitti Luxemburgin "Poupée De Cire, Poupée de Son", joka on suomeksi levytetty nimellä "Vahanukke".

Voittajakappaletta pidettiin tyylillisesti samanlaisena kuin Katri Helenan "Minne tuuli kuljettaa". Spekulaatioita lisäsi Suomen surkea menestys. "Aurinko laskee länteen" jäi nollilla jaetulle viimeiselle sijalle Napolin-kisassa.

Viisumenestyksen puute ei laskenut "laulavan kasakkamme" tähteä Suomessa. Myös vuoden 1965 euroviisusävelmästä tuli ikivihreä nollasta pisteestä huolimatta.

Teksti: Paavo Rytsä

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Marjatta Leppänen: Iltaisin
Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen
Katri Helena: Minne tuuli kuljettaa
Kai Lind: Mon amie, mon amour
Ritva Mustonen: Lapin taikarummut
Eero ja Jussi: Tahdon saaren

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto