Hyppää pääsisältöön

Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen

Vuonna 1965 Suomen karsinnassa kuuntelijoiden suosikki oli Katri Helenan "Minne tuuli kuljettaa". Edustajaksi valittiin Viktor Klimenko ja laulu "Aurinko laskee länteen".

Karsinnassa oli mukana paikallisraati kymmenessä suomalaiskaupungissa sekä Pohjola-raati, johon kuului jäseniä muista Pohjoismaista.

Voittajaksi selvityi Marjatta Leppäsen esittämä "Iltaisin". Pohjola-raati oli Viktor Klimenkon laulun kannalla.

Päätös jätettiin pöydälle, ja parin päivän päästä Yleisradio ilmoitti, että Viktor Klimenkon esittämä ja Toivo kärjen sekä Reino Helismaan tekemä "Aurinko laskee länteen" on Suomen edustaja.

Kansainvälinen finaali pidettiin maaliskuussa Napolissa. Kilpailun voitti Luxemburgin "Poupée De Cire, Poupée de Son", joka on suomeksi levytetty nimellä "Vahanukke".

Voittajakappaletta pidettiin tyylillisesti samanlaisena kuin Katri Helenan "Minne tuuli kuljettaa". Spekulaatioita lisäsi Suomen surkea menestys. "Aurinko laskee länteen" jäi nollilla jaetulle viimeiselle sijalle Napolin-kisassa.

Viisumenestyksen puute ei laskenut "laulavan kasakkamme" tähteä Suomessa. Myös vuoden 1965 euroviisusävelmästä tuli ikivihreä nollasta pisteestä huolimatta.

Teksti: Paavo Rytsä

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Marjatta Leppänen: Iltaisin
Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen
Katri Helena: Minne tuuli kuljettaa
Kai Lind: Mon amie, mon amour
Ritva Mustonen: Lapin taikarummut
Eero ja Jussi: Tahdon saaren

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto