Hyppää pääsisältöön

Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen

Vuonna 1965 Suomen karsinnassa kuuntelijoiden suosikki oli Katri Helenan "Minne tuuli kuljettaa". Edustajaksi valittiin Viktor Klimenko ja laulu "Aurinko laskee länteen".

Karsinnassa oli mukana paikallisraati kymmenessä suomalaiskaupungissa sekä Pohjola-raati, johon kuului jäseniä muista Pohjoismaista.

Voittajaksi selvityi Marjatta Leppäsen esittämä "Iltaisin". Pohjola-raati oli Viktor Klimenkon laulun kannalla.

Päätös jätettiin pöydälle, ja parin päivän päästä Yleisradio ilmoitti, että Viktor Klimenkon esittämä ja Toivo kärjen sekä Reino Helismaan tekemä "Aurinko laskee länteen" on Suomen edustaja.

Kansainvälinen finaali pidettiin maaliskuussa Napolissa. Kilpailun voitti Luxemburgin "Poupée De Cire, Poupée de Son", joka on suomeksi levytetty nimellä "Vahanukke".

Voittajakappaletta pidettiin tyylillisesti samanlaisena kuin Katri Helenan "Minne tuuli kuljettaa". Spekulaatioita lisäsi Suomen surkea menestys. "Aurinko laskee länteen" jäi nollilla jaetulle viimeiselle sijalle Napolin-kisassa.

Viisumenestyksen puute ei laskenut "laulavan kasakkamme" tähteä Suomessa. Myös vuoden 1965 euroviisusävelmästä tuli ikivihreä nollasta pisteestä huolimatta.

Teksti: Paavo Rytsä

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Marjatta Leppänen: Iltaisin
Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen
Katri Helena: Minne tuuli kuljettaa
Kai Lind: Mon amie, mon amour
Ritva Mustonen: Lapin taikarummut
Eero ja Jussi: Tahdon saaren

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto