Hyppää pääsisältöön

Amerikanskeittari Arto Saari

19-vuotias pohjalaisnuorukainen rullalautaili Kaliforniassa töikseen. Hän oli yksi 2000-luvun alun kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista.

Seinäjoella 1981 syntynyt Arto Saari aloitti lautailun 9-vuotiaana. Vuonna 2001 hänet palkittiin USA:ssa vuoden skeittaajana.

Saari on esiintynyt skeittivideoissa ja pelihahmona Tony Hawk -skeittipelissä. "Skedeily" ei ole hänelle urheilua vaan elämäntapa.

Ammattiskeittarin toimenkuvassa yhdistyvät valokuvamallin, urheilijan, taiteilijan ja bisnesmiehen hommat. Ammattilautailija onkin Saaren mukaan "kävelevä mainoskyltti".

Juttutuokiossa selviää myös löysien housujen salaisuus: ne ovat paras suoja vahinkoja vastaan.

Mukana haastattelussa on lajitoveri Jussi "Kärä" Korhonen.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto