Hyppää pääsisältöön

Iskelmät sodassa

Sota-aika ei synnyttänyt vain propagandakupletteja vaan myös iskelmäklassikoita. Hyviä sävelmiä ei vierastettu, vaikka ne olisivat olleet peräisin vihollisen puolelta.

Venäläinen valssi Elämää juoksuhaudoissa oli oli yksi vuoden 1942 suosituimmista levyistä. Katjusha-lauluun perustuva Karjalan Katjuusa oli puolestaan vuoden 1943 hittejä.

Pienet kukkivat kummut syntyi säveltäjä Ragnar Nyholmin käytyä katsomassa talvisodan sankarihautoja. Levyn soittamista rajoitettiin jatkosodan aikana, koska se palautti liikaa ikäviä asioita kuulijoiden mieliin.

Eldanka-järven jäätä ei aluksi pidetty sopivana, koska laulussa vitsailtiin alkoholin ja hevosten muonitustilanteen kustannuksella. Olavi Paavolainen sisällytti laulun kokoamaansa rintamamiesantologiaan vuonna 1943.

Rintamakiertueita järjestellyt Georg de Godzinsky sävelsi valssin Äänisen aallot, kun kenraaliluutnantti Airo oli valittanut miehistön suosimista "tsaarin soittokuntavalsseista".

Vuoden 1942 hitteihin kuuluva Liisa pien´ on käännös Lale Andersenin tunnetuksi tekemästä Lili Marlenesta, josta tuli II maailmansodan aikana suursuosikki niin Euroopan akselivaltojen kuin liittoutuneiden puolella.

Oheiseen koosteeseen on valittu sotaan liittyviä iskelmiä, mutta sota-aikana kuunneltiin toki muutakin. Noiden vuosien muita suosikkisävelmiä olivat mm. Romanssi, Sulle salaisuuden kertoa mä voisin, Pot-pot-pot-pot, Lesken lempi, Kukkia Andeilta, Kaunis Veera, Katupoikien laulu ja Itke en lemmen tähden.

Tietolaatikko

Elämää juoksuhaudoissa. Säv. tuntematon, san. Usko Hurmerinta. Sointu 301.
Pienet kukkivat kummut. Säv. ja san. Ragnar Nyholm, sov. Eero Lindroos (= Eero Lauresalo). Odeon A 228579.
Kirje sieltä jostakin. Säv. K. Raikko (= Kauko Käyhkö), san. Eero Lindroos. Odeon A 228580.
Eldanka-järven jää. Säv. Fred Markush, suom. san. Erkki Tiesmaa. Sointu 403.
Äänisen aallot. Säv. ja sov. Georg de Godzinsky, san. Kerttu Mustonen. Odeon A 228602.
Liisa pien´. Säv. Norbert Schultze, suom. san. Kerttu Mustonen. Kristall 143.
Älä sure tyttökulta. Säv., san. ja sov. Kauko Käyhkö. Odeon A 228265.
Karjalan Katjuusa. Säv. Matvei Blanter, suom. san. tuntematon. Sointu 492.
Iso-Iita. Säv. ja san. Kalle Väänänen. Sointu 492.
Äänislinnan kirjeenkantaja. Säv. Brunold Schneider, suom. san. Palle (= Reino Palmroth). Es. Erkki Eirto ja Martta Kinnunen. Sointu 484.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto