Hyppää pääsisältöön

Iskelmät sodassa

Sotilaat soittavat vallattua gramofonia Jaakkimassa 8.8.1941
Sotilaat soittavat vallattua gramofonia Jaakkimassa 8.8.1941 Kuva: SA-kuva / Erkki Viitasalo jatkosota,sotilaat,sota-aika,gramofonit,1941,1940-luku

Sota-aika ei synnyttänyt vain propagandakupletteja vaan myös iskelmäklassikoita. Hyviä sävelmiä ei vierastettu, vaikka ne olisivat olleet peräisin vihollisen puolelta.

Venäläinen valssi Elämää juoksuhaudoissa oli oli yksi vuoden 1942 suosituimmista levyistä. Katjusha-lauluun perustuva Karjalan Katjuusa oli puolestaan vuoden 1943 hittejä.

Pienet kukkivat kummut syntyi säveltäjä Ragnar Nyholmin käytyä katsomassa talvisodan sankarihautoja. Levyn soittamista rajoitettiin jatkosodan aikana, koska se palautti liikaa ikäviä asioita kuulijoiden mieliin.

Eldanka-järven jäätä ei aluksi pidetty sopivana, koska laulussa vitsailtiin alkoholin ja hevosten muonitustilanteen kustannuksella. Olavi Paavolainen sisällytti laulun kokoamaansa rintamamiesantologiaan vuonna 1943.

Rintamakiertueita järjestellyt Georg de Godzinsky sävelsi valssin Äänisen aallot, kun kenraaliluutnantti Airo oli valittanut miehistön suosimista "tsaarin soittokuntavalsseista".

Vuoden 1942 hitteihin kuuluva Liisa pien´ on käännös Lale Andersenin tunnetuksi tekemästä Lili Marlenesta, josta tuli II maailmansodan aikana suursuosikki niin Euroopan akselivaltojen kuin liittoutuneiden puolella.

Oheiseen koosteeseen on valittu sotaan liittyviä iskelmiä, mutta sota-aikana kuunneltiin toki muutakin. Noiden vuosien muita suosikkisävelmiä olivat mm. Romanssi, Sulle salaisuuden kertoa mä voisin, Pot-pot-pot-pot, Lesken lempi, Kukkia Andeilta, Kaunis Veera, Katupoikien laulu ja Itke en lemmen tähden.

Tietolaatikko

Elämää juoksuhaudoissa. Säv. tuntematon, san. Usko Hurmerinta. Sointu 301.
Pienet kukkivat kummut. Säv. ja san. Ragnar Nyholm, sov. Eero Lindroos (= Eero Lauresalo). Odeon A 228579.
Kirje sieltä jostakin. Säv. K. Raikko (= Kauko Käyhkö), san. Eero Lindroos. Odeon A 228580.
Eldanka-järven jää. Säv. Fred Markush, suom. san. Erkki Tiesmaa. Sointu 403.
Äänisen aallot. Säv. ja sov. Georg de Godzinsky, san. Kerttu Mustonen. Odeon A 228602.
Liisa pien´. Säv. Norbert Schultze, suom. san. Kerttu Mustonen. Kristall 143.
Älä sure tyttökulta. Säv., san. ja sov. Kauko Käyhkö. Odeon A 228265.
Karjalan Katjuusa. Säv. Matvei Blanter, suom. san. tuntematon. Sointu 492.
Iso-Iita. Säv. ja san. Kalle Väänänen. Sointu 492.
Äänislinnan kirjeenkantaja. Säv. Brunold Schneider, suom. san. Palle (= Reino Palmroth). Es. Erkki Eirto ja Martta Kinnunen. Sointu 484.

Kommentit