Hyppää pääsisältöön

Jukka Perko: Tahdon

"Jazzmusiikki on kuin polku maailmalle ja omaan itseensä", sanoo jazzsaksofonisti Jukka Perko, joka hankki ensimmäisen soittimensa myymällä moponsa.

Tietolaatikko

Discography
1990 Portrait By Heart Jukka Perko Quartet
1993 Garden Of Time Perko-Pyysalo-Poppoo
1995 Uuno Kailas, Ihmisen märä Vesa-Matti Loiri & Perko-Pyysalo-Poppoo
1998 Varia The Poppoo
2000 Music Of Olavi Virta Jukka Perko & Hurmio orkesteri
2003 Kaanaanmaa Jukka Perko
2004 Kuunnelmia Jukka Perko, Severi Pyysalo, Teemu Viinikainen
2006 Retrospective Jukka Perko

Vuonnna 1968 syntynyt Perko aloitti uransa vuonna 1985 Pori Jazz -festivaaleilla. Nuori lahjakas saksofonisti noteerattiin nopeasti musiikin kentällä.

Hän aloitti UMO Jazz Orchestrassa vuonna 1989. Saman vuoden lopulla hän sai Yrjö-palkinnon.

Punaisessa langassa Perko pohtii, kuinka ujosta pojasta tuli jazztaitaja. Jazzmusiikista tuli hänelle intohimo jo nuorena.

Saksofoni on ollut Perkolle eräänlainen turvapaikka tai nimimerkki, jonka turvin hän on voinut toteuttaa musiikillista näkemystään.

Vuonna 2004 ilmestyneen Kuunnelmia-levyn musiikki oli määrätietoisen rauhallista. "Täytyy tahtoa ja keskittyä saavuttaakseen hiljaisempia ääniä", Perko toteaa Iiro Rantalalle.

Perko on kiertänyt kirkoissakin esittämässä virsiohjelmistoa. "Kirkko on ainoa kilpailuyhteiskunnan ulkopuolinen tila", hän perustelee viehtymystään näihin foorumeihin.

Teksti: Seija Aunila - Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto