Hyppää pääsisältöön

Kekkonen Iki-Kiantoa onnittelemassa

Kirjailija Ilmari Kiannon 90-vuotispäivää vietettiin Helsingissä 7.5.1964. Päivänsankaria kävi onnittelemassa hyvä ystävä, Urho Kekkonen.

Tietolaatikko

Ilmari Kianto (s. 7.5.1874) kuoli 27.4.1970 Helsingissä 95-vuotiaana.

Kirjailijan kuoleman jälkeen ryhdyttiin hänen kotipitäjässään patsashankkeeseen. Urho Kekkonen oli puhujana ystävänsä muistomerkin paljastustilaisuudessa 1974.

Suomussalmella on pysyvä Kianto-näyttely ja maan laajin Kiannon teosten kokoelma.

Ilmari Kiannon ja Urho Kekkosen välinen laaja kirjeenvaihto on tallennettu Urho Kekkosen arkistoon.

Kiannon Helsingin asuntoon oli kokoontunut arvovaltainen vierasjoukko. Latinankielisten puheiden ja hilpeän keskustelun lomassa nautittiin sikareita ja ideoitiin tulevia Linnan juhlia. Kirjailijamestari lupasi mennä tanssikouluun heti kun täyttää 100 vuotta.

90-vuotispäivänä Kiannon kotiseudulla Suomussalmella vietettiin suurta Kianto-juhlaa; Ämmänsaaren pääkatu ristittiin Kiannonkaduksi ja paikallinen opettajayhdistys ryhtyi Kianta-opisto -hankkeeseen.

Suomalaisen sydänmaan kuvaaja ja korpikansan tulkki ihannoi luontoa ja maalaiselämää myös käytännössä. Kesänsä Kianto vietti Kiantajärven Turjanlinnassa vaatimattomassa mökissä asustellen.

Kuvassa pääministeri Urho Kekkonen ja kirjailija Ilmari Kianto vuonna 1954.
(Urho Kekkosen arkisto)

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto