Hyppää pääsisältöön

Lasse Pöysti – teatterin purjehtiva satusetä

Lasse Pöysti haastateltavana Lauantaivekkari-ohjelmassa.
Lasse Pöysti haastateltavana Lauantaivekkari-ohjelmassa. Kuva: Yle kuvanauha Lasse Pöysti,näyttelijät,Yle Elävä arkisto,2003,kuvakaappaus,lauantaivekkari

Lasse Pöysti tunnetaan mm. Pikku Kakkosen satusetänä ja intohimoisena purjehtijana. Teatterinkentällä hän on tehnyt varmasti kaikkea mahdollista, näyttelemisestä teatterin johtamiseen.

Lasse Pöysti valittiin vuonna 1971 taiteilijaprofessoriksi ja kaksi vuotta tämän jälkeen Tampereen Työväen Teatterin taiteelliseksi johtajaksi.

1970-luvulle ominaisesti toimittaja Leo Lehdistö halusi tietää oliko Pöystin nimitys taiteilijaprofessoriksi poliittinen nimitys tai vain kiitos- ja kunnia-arvo? Toimittajaa kiinnosti myös, onko Pöystillä mitään suunnitelmia toiminnan varalta?

Samassa presidentin esittelyssä nimitettiin taiteilijaprofessoreiksi arkkitehti Reima Pietilä ja säveltäjä Einojuhani Rautavaara.

Kaksi vuotta nimityksen jälkeen, vuonna 1973, Pöysti valittiin Tampereen Työväen Teatterin taiteelliseksi johtajaksi. Nimityksen alkuajan hän toimi myös Lilla Teaternin johtajana. Pöysti sanoo, että häntä on luonnehdittu itsepäiseksi johtajaksi.

Lue lisää:

Lasse Pöysti kertoo Iltasatua.

Lasse Pöysti kertoi Iltasadut eläviksi

Näyttelijä Lasse Pöysti alkoi lukea iltasatuja Pikku Kakkosessa heti ohjelman aloitusvuonna 1977. Pöystin ilmeikkyys sadunkertojana teki hänestä koko kansan satusedän vuosikymmeniksi.

Lue lisää:

Tv-kamera kuvaa kuuluttajaa (1955).

Tv-historiamme alkoi Pöystin ohjauksessa

Ensimmäisen suomalainen tv-lähetyksen 24.5.1955 kokosi, ohjasi ja juonsi Lasse Pöysti. Elokuvissa esiintymään tottunut Pöysti sai ohjelman jälkeen kritiikkiä siitä, ettei hän ollut katsonut kohti kameraa.

Lue lisää:

Helena-elokuvista kiitetyimmät syntyivät Pöystin ohjauksessa

Aino Räsäsen huippusuosituista Helena-kirjoista filmattiin 1950-luvulla neljä romaania valkokankaalle. Toisen ja kolmannen elokuvan ohjasi Fennada-Filmille aiemmin vain näyttelijänä tunnettu nuori Lasse Pöysti.