Hyppää pääsisältöön

Pääministerin haastattelutunti lokakuussa 1963

Päätoimittajien tentittävänä oli pääministeri Ahti Karjalainen. Haastattelutunnin puheenjohtajana toimi Niilo Ihamäki.

Urho Kekkosen luottomiehenä ja talouselämän vaikuttajana tunnettu Ahti Karjalainen toimi pääministerinä 1962-1963.

Syksyllä 1963 tärkeitä kysymyksiä olivat mm. verohelpotukset, kansaneläkkeiden korjaaminen, vanhusten asumistuki ja työttömyys.

Karjalaisen joulukuussa 1963 esittämä valtiontalouden tasapainottamisohjelma sai maalaisliiton (nyk. Keskusta) hallituskumppanit kaatamaan hallituksen. Tilalle nimitettyä virkamieshallitusta seurasi syyskuussa 1964 Johannes Virolaisen porvarillinen enemmistöhallitus.

Suomesta kehittyi sosiaalipoliittisesti pohjoismaa keskustajohtoisten hallitusten aikana 1960-luvulla. Silloin säädettiin mm. eläkelait TEL ja LEL sekä sairausvakuutuslaki ja uusi työaikalaki.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Ensimmäinen "Pääministerin haastattelutunti" lähetettiin radion ja television yhteislähetyksenä 30.9.1962. Vuosikymmenen lopulla televisioon perustettiin oma poliittinen toimitus ja yhteislähetykset päättyivät.

Radion poliittisten ohjelmien toimituspäällikkö Niilo Ihamäen johtamilla haastattelutunneilla olivat aikoinaan tentattavina myös Johannes Virolainen, Rafael Paasio ja Mauno Koivisto.

Pääministerin haastattelutunti lähetetään nykyisin kerran kuukaudessa YLE Radio Suomessa.

Ahti Karjalainen (1923-90) toimi pääministerinä 1962-1963 ja 1970-1971.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto