Hyppää pääsisältöön

Pääministerin haastattelutunti lokakuussa 1963

Päätoimittajien tentittävänä oli pääministeri Ahti Karjalainen. Haastattelutunnin puheenjohtajana toimi Niilo Ihamäki.

Urho Kekkosen luottomiehenä ja talouselämän vaikuttajana tunnettu Ahti Karjalainen toimi pääministerinä 1962-1963.

Syksyllä 1963 tärkeitä kysymyksiä olivat mm. verohelpotukset, kansaneläkkeiden korjaaminen, vanhusten asumistuki ja työttömyys.

Karjalaisen joulukuussa 1963 esittämä valtiontalouden tasapainottamisohjelma sai maalaisliiton (nyk. Keskusta) hallituskumppanit kaatamaan hallituksen. Tilalle nimitettyä virkamieshallitusta seurasi syyskuussa 1964 Johannes Virolaisen porvarillinen enemmistöhallitus.

Suomesta kehittyi sosiaalipoliittisesti pohjoismaa keskustajohtoisten hallitusten aikana 1960-luvulla. Silloin säädettiin mm. eläkelait TEL ja LEL sekä sairausvakuutuslaki ja uusi työaikalaki.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Ensimmäinen "Pääministerin haastattelutunti" lähetettiin radion ja television yhteislähetyksenä 30.9.1962. Vuosikymmenen lopulla televisioon perustettiin oma poliittinen toimitus ja yhteislähetykset päättyivät.

Radion poliittisten ohjelmien toimituspäällikkö Niilo Ihamäen johtamilla haastattelutunneilla olivat aikoinaan tentattavina myös Johannes Virolainen, Rafael Paasio ja Mauno Koivisto.

Pääministerin haastattelutunti lähetetään nykyisin kerran kuukaudessa YLE Radio Suomessa.

Ahti Karjalainen (1923-90) toimi pääministerinä 1962-1963 ja 1970-1971.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto